Netflix připravuje nový fantasy seriál o kultovním Zaklínači. Kdo by ho mohl hrát?

Netflix připravuje nový fantasy seriál o kultovním Zaklínači. Kdo by ho mohl hrát?
Andrzej Sapkowski - autor knih o Zaklínači.
Zaklínač je knižní fantasy série, ze které se díky úspěšné herní adaptaci stal v posledních letech fenomén. Vývoj je samozřejmě ještě v plenkách, není známo datum startu projektu, scenáristé ani obsazení, fanoušci po celém světě jsou však už teď celí bez sebe při pomyšlení, že jeden z nejikoničtějších fantasy hrdinů oživne na televizních obrazovkách.
netflix-pripravuje-novy-serial-o-kultovnim-zaklinaci-kdo-by-ho-mohl-hrat
První povídka o Zaklínači vyšla v roce 1986 z pera polského spisovatele Andrzeje Sapkowského. Po jejím úspěchu následovaly další povídky a v roce 1993 vyšel první román, který odstartoval takzvanou "ságu". Knihy se zaměřují na osudy Geralta z Rivie, bělovlasého mutanta, který se živí jako Zaklínač - profesionální zabiják příšer. Ne příliš milovaní zaklínači putují po světě a nechávají se najmout od lidí trpících nějakým problémem s nestvůrou, aby za ně odvedli krvavou práci, ovšem kvůli mnoha předsudkům se většinou příliš vděku nedočkají.
Původní knižní série si díky své originalitě, kvalitním dospělým dialogům a spoustě odkazů na dnešní moderní kulturu vytvořila početnou fanouškovskou základnu. Ta se ještě více rozrostla, když se polské herní studio CD Project Red rozhodlo převést Zaklínače i na herní platformy a vytvořilo na základě knih světově úspěšnou trilogii, pyšnící se mnoha cenami.

Trailer na počítačového Zaklínače:

Jak již bylo řečeno, podrobností o budoucím seriálu zatím není mnoho. Bylo však potvrzeno, že postu režiséra některých epizod se ujme Tomasz Baginski, člen CD Project Red, který je zodpovědný za úchvatná počáteční intra všech tří her. Na seriálu bude jako konzultant spolupracovat i sám tvůrce předlohy Andrzej Sapkowski, který je překvapivě z příprav seriálu nadšený. Sapkowski je totiž znám svým skeptickým pohledem na veškeré adaptace svého díla, polský seriál z roku 2001 označil za ohavnost a dokonce i úspěšnou herní trilogii přijal podrážděně. 

Trailer na polský seriál:

Zaklínač
Svět Zaklínače (podobně jako svět Hry o trůny) je drsný, krutý a pokud opomeneme nestvůry a magii, dost podobný tomu našemu. Věci v něm nejsou pokaždé černobílé a příběh často řeší i závažné otázky rasismu, emancipace či existencialismu, což čtenáři knih mohou potvrdit z řady takřka filozofických rozhovorů mezi postavami. Ovšem o napínavé souboje a úchvatnou magii zde nebude nouze, série jich má víc než dost. Pokud bude seriál sledovat Geraltova dobrodružství chronologicky podle knižních předloh, mohli bychom hypoteticky předpokládat až 7 sérií (co kniha, to jedna série), v rámci obsahu jsou navíc knihy pro seriál jako stvořené. Obsahují spoustu zajímavých vedlejších postav, u kterých si člověk lehce najde své oblíbence, napínavých momentů, větvících se zápletek i pár plot twistů.
Kdo si vůbec Geralta zahraje? Na internetu lze najít řadu seznamů s ideálními kandidáty, proto si dovolím zde sdílet i svůj vlastní. Představitel Zaklínače by měl být pokud možno mužný, drsně vyhlížející jedinec po čtyřicítce. V podstatě typ, který je vidět na úvodní fotce tohoto článku. Který z uvedených kandidátů by se vám nejvíce líbil?
Hugh Jackman (48 let)
netflix-pripravuje-novy-serial-o-kultovnim-zaklinaci-kdo-by-ho-mohl-hrat-1
Ze všech kandidátů asi největší celebrita. Jackman už může být po X-Menech poněkud otřepanou volbou, nicméně člověk musí uznat, že jeho image pasuje ke Geraltově vzhledu dost věrohodně. I když bude chtít Netflix v roli Geralta pravděpodobně někoho méně slavného, Jackman je i tak pro roli "Řezníka z Blavikenu" jedním z nejlepších kandidátů.
Mads Mikkelsen (51 let)
netflix-pripravuje-novy-serial-o-kultovnim-zaklinaci-kdo-by-ho-mohl-hrat-2
Charismatický rodák z Dánska je mezi fanoušky pravděpodobně nejpopulárnějším kandidátem na roli bělovlasého zabijáka. V jednom rozhovoru Mikkelsen řekl, že o Zaklínači zaslechl, ale nic podrobného o něm neví. Když ho reportérka seznámila s Geraltovou podobou, Mikkelsen potvrdil, že by si takovou roli klidně zahrál, kdyby mu byla dána možnost.
James Purefoy (53 let)
netflix-pripravuje-novy-serial-o-kultovnim-zaklinaci-kdo-by-ho-mohl-hrat
Tento sympatický Angličan už nejednou dokázal, že se s mečem umí ohánět velice slušně, například ve filmu Ironclad (2011) či v komediální dobrodružné fantasy Legenda o Jiřím a drakovi (2004). Byl to však film Solomon Kane (2009), kde se Purefoy ujal role dlouhovlasého drsňáka, jenž svou povahou Geralta nejvíce připomíná.
Anson Mount (44 let)
netflix-pripravuje-novy-serial-o-kultovnim-zaklinaci-kdo-by-ho-mohl-hrat-3
Jestli někdo splňuje Geraltovu image téměř na jedničku, je to rozhodně frajer Anson Mount, kterého momentálně diváci mohou znát především z westernového seriálu Hell on Wheels (2011). Mimo tento seriál však Mount není příliš známý, role Geralta by proto mohla být ta, která by ho vynesla do nebes.
Richard Armitage (46 let)
netflix-pripravuje-novy-serial-o-kultovnim-zaklinaci-kdo-by-ho-mohl-hrat-4
Ať už se vám filmový Hobbit líbil nebo ne, kritici povětšinou Armitageův výkon v roli statečného Thorina Pavézy chválili. Hluboký charismatický hlas a důstojná mužná image dělá z tohoto Angličana dalšího kvalitního kandidáta Sapkowského bělovlasého hrdiny.
Nikolaj Coster-Waldau (47 let)
netflix-pripravuje-novy-serial-o-kultovnim-zaklinaci-kdo-by-ho-mohl-hrat-5
Oblíbený Jaime Lannister ze Hry o trůny se po posledních sérií začal objevovat i na listech kandidáta pro roli "Bílého vlka". Jak by ne, ostré rysy, bělostné strniště a hercovo charisma mu zvyšují pomyslné kurzové sázky.
Jak již bylo řečeno, návrhů je samozřejmě mnohem víc. Nezbývá nám tedy nic jiného než s napětím čekat na oficiální oznámení Netflixu, které nám potvrdí, kdo našeho Zaklínače bude hrát. Jestli se Zaklínač stane novým televizním fantasy gigantem jako Hra o trůny, to se budeme muset nechat překvapit.