Zemřel herec Jean Rochefort, jehož proslavila Angelika

Zemřel herec Jean Rochefort, jehož proslavila Angelika
Angelika, markýza andělů (1964)
zemrel-herec-jean-rochefort-jehoz-proslavila-angelika-1
Muž z Hongkongu (1965)
Jean Raoul Robert Rochefort se narodil 29. dubna roku 1930 v Paříži. Student herectví na pařížské konzervatoři a v Nantes byl již od mládí přítelem jiného ikonického herce, Jeana-Paula Belmonda. Po studiích se Rochefort věnoval divadlu a kabaretu. Hereckou kariéru u filmu a televize započal v 50. letech menšími rolemi, coby "přihrávač" slavnějším kolegům.
zemrel-herec-jean-rochefort-jehoz-proslavila-angelika
Angelika, markýza andělů (1964)
Rocheforta proslavila série filmů o Angelice (Angelika, markýza andělů; Báječná Angelika, Angelika a král), v prvních třech filmech ztvárnil postavu právníka Françoise Desgreze. V komediálním žánru zazářil vedle Pierra Richarda ve snímcích Velký blondýn s černou botou (1972) a Návrat velkého blondýna (1974).
zemrel-herec-jean-rochefort-jehoz-proslavila-angelika-2
Návrat velkého blondýna (1974)
Rochefortovou doménou nicméně zůstávalo dramatické herectví, za které byl oceněn hned dvakrát francouzskou filmovou cenou César. Třetí sošku získal za celoživotní dílo.
zemrel-herec-jean-rochefort-jehoz-proslavila-angelika-3
Don Quijote mohla být Rochefortova největší životní role...
Rochefort za svou kariéru ztvárnil na 150 filmových, televizních a seriálových rolí. V kariéře ho nejvíce mrzelo účinkování v Gilliamově Donu Quijotovi, jehož natáčení provázela celá řada pohrom a autor jej v současnosti dokončuje. Rochefort se na původní natáčení připravoval velmi poctivě. Jako Francouz se několik měsíců například učil anglicky. O neúspěšném pokusu vznikl pozoruhodný dokumentární film Ztracen v La Mancha (2002), kde uvidíte i Rocheforta.