Recenze: Wind River - jak dopadlo pátrání po vrahovi mladé dívky uprostřed zasněžených plání?

Recenze: Wind River - jak dopadlo pátrání po vrahovi mladé dívky uprostřed zasněžených plání?
Jeremy Renner, Elizabeth Olsen ve filmu Wind River | The Weinstein Company
Wind River
Při pitvě se ukáže, že mrtvé děvče umrzlo poté, co bylo několikrát znásilněno a utíkalo sněhem naboso. Jelikož de iure nešlo o vraždu, ale o umrznutí, nemohou být oficiálně povoláni další vyšetřovatelé a všechno musí vyřešit lokální indiánská policie - která má asi 20 lidí na oblast o rozloze 10000 km čtverečních, takže není reálná šance, že by pachatele dopadla. Protože Olsenové jde o dobrou věc, pouští se do vyšetřování sama, za Rennerovy pomoci, i když na to nemá tak úplně pravomoc...
I když by to tak mohlo vypadat z trailerů a popisu děje, film Wind River (2017) není detektivka (a už vůbec ne akční film). Samotná zápletka případu je extrémně triviální a rozhodně se nekoná žádné odhalení ve stylu "Aha, tak takhle to bylo, to teda koukám!"
Wind River se dá mnohem lépe popsat třemi slovy: "Sedm na sněhu". Scenárista a režisér Taylor Sheridan (napsal Sicario) se příliš nezajímá o kriminální zápletku, ale snaží se především vykreslit depresivní atmosféru pustých bílých plání a lidí, kteří na nich žijí, a většinou na tom nejsou příliš dobře finančně, psychicky, ani jinak.
Proto má Renner trauma z rozvodu a smrti dcery. Proto je Olsenová šokována brutálním znásilnění a absencí "normální" policejní spravedlnosti v indiánské oblasti. Proto je většina postav pořád v depresi a / nebo na drogách.

Trailer:

Wind River: trailer | Falcon
Problém s tímto přístupem tkví v tom, že Sheridan není dostatečně dobrý režisér na to, aby filmu dal potřebnou atmosféru. Je jasné, o co se při záběrech majestátní, strašidelně tiché přírody snaží, ale prostě na to nemá. Střih je často vyloženě rušivý, práce kamery je zmatená a soundtrack je překvapivě rutinní a nezajímavý, vzhledem k tomu, že ho mají na svědomí Nick Cave a Warren Ellis. Tempo je velmi nevyrovnané a v jednu chvíli dokonce přijde zcela nevhodná přestřelka, kdy zasažení létají několik metrů vzduchem, jako ve filmech Johna Woo. Stačí si vzpomenout na filmy Insomnia (2002) nebo Mezi vlky (2011), kde atmosféra depresivního bíla fungovala nesrovnatelně lépe.
Jeremy Renner
Wind River | The Weinstein Company
Tím nechci říct, že se na Wind River nedá koukat. Kdepak. Jak vidíte, dávám mu přeci jen "palec nahoru". Ale bohužel se tomuto filmu nepodařilo naplnit žádný z příslibů, který v něm byl. Není to pořádná detektivka. Není to pořádná obžaloba systému, degradujícího Indiány. Není to pořádná metafora. Není to ani pořádná hutná deprese. Je to od každého trochu a obsahuje to dosti zásadní problémy v různých aspektech produkce. Včetně hereckého obsazení. Hlavní hrdina by podle scénáře měl být mistr stopař, málomluvný, s tvrdě řezanými rysy a smutkem vepsaným do obličeje (a jinam). Ale Jeremy Renner požád vypadá trochu jako CGI postavička z Pixar filmu...
Většina problémů tohoto filmu je způsobena především tím, že Sheridan není dostatečně dobrý režisér na to, aby dokázal patřičně zfilmovat takto ambiciózní, mnohovrstevný scénář (takže ve výsledném filmu spoustě těch vrstev mizí, nebo působí divně). Fakt, že za něj Sheridan dostal v Cannes zvláštní cenu poroty za režii, pro mě zůstane věčnou záhadou.
Hodnocení: 60%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S: Na počátku filmu je titulek, že "vznikl na motivy skutečných událostí". Po pátrání online jsem zjistil, že ty "skutečné události" spočívají v tom, že v indiánských rezervacích se skutečně hodně znásilňuje. Tedy analogicky, Kingsman: Zlatý kruh (2017) je také podle skutečných událostí, protože skuteční lidé skutečně užívají drogy...