Avengers: Infinity War a velké komiksové finále. Jak dlouho může trvat úspěch Marvelu?

Avengers: Infinity War a velké komiksové finále. Jak dlouho může trvat úspěch Marvelu?
Avengers: Infinity War (detail plakátu) | Marvel Studios
Filmové Marvel Studios vzniklo v roce 1993 a od té doby nás obohatilo o závratných 45 snímků. Roku 1998 koprodukovalo svůj první film, kterým byl kultovní Blade. Dále se podílelo mimo jiné na trilogii o Spider-Manovi či na sérii X-Men. Kromě těchto úspěšných značek se ale počátek milénia vyznačoval také velkým množstvím extrémně nevydařených komiksových adaptací, kupříkladu Daredevil nebo Hulk.
Marvel si tedy prošel takzvaným zkouškovým obdobím a v roce 2008 se vytasil s Iron Manem, který započal projekt MCU (Marvel Cinematic Universe), jež měl za úkol postupně propojit osudy všech marvelovských superhrdinů. Od té doby vyšlo v rámci MCU již 16 filmů a Marvel má i nadále velké plány (více v přehledech I a II).
Ant-Man
Ant-Man
Dnes lze již jednoznačně říct, že Marvel rozpoznal ideální šanci, včas se jí chopil a na základě přísloví „Kuj železo, dokud je žhavé“ ji maximálně využívá. Nevyhnutelně ovšem dojde i na chvíli, kdy se diváci jednoduše daného žánru přesytí a přestanou požadovat další pokračování. Marvel prozatím tuto chvíli úspěšně oddaluje a zakládá si na velké variabilitě. Příkladem tomu může být odlehčený Ant-Man, kde místo akce figuroval spíše vtip, meditativní Doctor Strange, politicky laděný Captain America: Občanská válka nebo první Strážci Galaxie, kteří svým nekompromisním přístupem definovali nový typ hrdinů.
309f0b74
I v budoucnu se nás Marvel pokusí ohromit, a to nebývale velkým množstvím protagonistů na plátně. V obou dílech Avengers: Infinity War se totiž má ukázat 68 postav, které více či méně zasáhnou do ústřední dějové linie. Jak to hodlají tvůrci provést? Nejsmysluplnější možností je poskládat několik rozmanitých menších týmů, z nichž každý bude operovat na jiném místě (některé zřejmě i na jiných planetách) a každý bude splňovat určitý úkol, pravděpodobně v podobě vypořádání se s jedním z Thanosových přisluhovačů. Ve finále by mohlo dojít k osudové kooperaci většiny postav v souboji proti Thanosovi. Příliš mnoha scén s astronomickým počtem postav se ale zřejmě nedočkáme, jedná se totiž o záležitost filmařsky velmi náročnou, jelikož je nutné každé postavě věnovat alespoň několikasekundovou sekvenci a přitom se vyhnout nepřehlednému digitálnímu bordelu alá Michael Bay či Zack Snyder. Nemluvě o tom, že ať už si tvůrci vyberou jakoukoliv variantu, zaplatit téměř 70 filmových hvězd bude nemalý zásah do rozpočtu.
Robert Downey jr.
Captain America: Občanská válka
Další problém, který bude v nejbližší době potřeba řešit, je přeobsazování. Hrdinská alter ega si totiž stejně jako Simpsonovi svůj věk udržují, k hercům však osud už tak milosrdný nebyl. Nejskloňovanějšími jmény v souvislosti s tímto tématem jsou Robert Downey Jr. (Iron Man) a Chris Evans (Captain America). Downeymu je už 52 let a jeho kontrakt obsahuje pouze 2 díly Avengers. Stejně na tom je i šestatřicetiletý Evans. V uplynulých měsících se často hovořilo o tom, že by Evans mohl být nahrazen svými komiksovými druhy, konkrétně Sebastianem Stanem (Winter Soldier), nebo Anthony Mackiem (Falcon), k čemuž mimochodem došlo i v komiksech.
Přeobsazení Downeyho je také po dlouhou dobu předmětem hojně propíraným, už v roce 2012 Marvel vydal prohlášení, že je připraven ho vyměnit za mladší model. Posléze si ale uvědomil, že jsou Downeyho charismatické výkony jedním ze základních pilířů úspěchu a nakonec mu přislíbil unikátní částku za natočení dalších filmů. Po Infinity War už ale Downey možná roli opravdu opustí a tvůrci budou nuceni ho nahradit. Jenže kdo by byl schopen plnohodnotně zastoupit tak ikonického představitele?
Chadwick Boseman
Black Panther
Se ztrátou oblíbených charakterů se Marvel hodlá vypořádat představením zbrusu nových (nedávno uvedený Black Panther, připravovaný celovečerák o superhrdince Captain Marvel) a obměnou starých (viz: předchozí odstavec). Kromě toho lze předpokládat, že k vytvoření nové generace superhrdinů dopomohou i seriálové hvězdy (Daredevil, Luke Cage, Iron Fist a další), v jejichž sériích můžeme často zahlédnout důkazy toho, že existují v téže realitě jako jejich filmoví kolegové. Podle slov šéfa Marvelu Kevina Feigea k tomu však dojde až po Infinity War, jelikož by noví aktéři nedostali dostatečný prostor, maximálně kratičkou cameo roli.
jaka-je-budoucnost-marvelu-ceka-nas-konec-komiksove-ery
James Gunn během natáčení Strážců Galaxie Vol. 2
Vyrovnají se diváci s odchodem některých svých idolů a přijmou jejich náhradníky? Bude mít Marvel co nabídnout i po velikášské Infinity War, nebo už nebude možné stropovou hranici posunout výše? James Gunn, režisér obou dílů Strážců Galaxie, jenž teď s Kevinem Feigem úzce dohlíží na budoucnost Marvelu, věří, že ano. Jedním dechem doplňuje, že každý z připravovaných filmů bude unikát a pokaždé nabídne divákovi odlišný zážitek. Jenom čas ukáže, zda se tato slova vyplní. Zapíše se příští desetiletí jako znovuzrození Marvelu, nebo jako definitivní konec komiksové éry?