Luke Skywalker jako padouch?

Luke Skywalker jako padouch?
Star Wars: Epizoda IV – Nová naděje | 1977/1997 20th Century Fox
Celý filmový svět tak dychtivě očekává návrat nejpovolanějšího z Jediů a přemítá, v jakém rozpoložení se vrátí. S asi nejpřekvapivějším přáním se ale vytasil samotný Mark Hamill.
Mark Hamill
| Lucasfilm Ltd.
Při rozhovoru pro magazín Empire se Mark Hamill nechal slyšet, že by si velice rád zahrál ďábelské dvojče Luka. Svůj nápad hájí tím, že by bylo skvělé představit podlé dvojče jako našeho známého hrdinu, ponechat ho nějakou dobu tajně rozvracet řady klaďasů, mystifikovat tak diváky a až časem uvést na scénu pravého Luka. S touto myšlenkou se ale také rodí několik dějových nesrovnalostí. Luke už totiž jedno dvojče má, a tím je princezna Leia. Samozřejmě se nabízí i možnost zákeřného trojčete, ta by se však velice těžko obhajovala díky scéně ze Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů (2005), kde Padmé porodí dvě děti, nikoliv tři. Hamill by si ale mohl zahrát zákeřného klona, ačkoli tento příběh už byl zpracován v roce 1993 Timothy Zahnem v novele Poslední povel.
Carrie Fisher, Mark Hamill, Harrison Ford
Star Wars: Epizoda IV – Nová naděje | 1977/1997 20th Century Fox
Tužby Marka Hamilla zřejmě nepřekvapí jeho skalní fanoušky, jeho kariéra je totiž úzce spjatá se zápornými postavami, a to především komiksovými. Po desetiletí propůjčuje hlas vyšinutému šílenci Jokerovi, který v kreslených příbězích či ve videohrách zastává místo hlavního Batmanova soka. Dále převedl na televizní obrazovky zločince Trickstera, kterého ztvárnil jak v původním, tak i v nynějším seriálu o Flashovi.
Zda se nápad Marka Hamilla uskuteční, nebo ne, je prozatím záhadou. Pravdou ale je, že Hamill měl již dříve rozdílný pohled na využití své postavy než tvůrci. Bylo tomu tak právě při natáčení 7. dílu Star Wars: Síla se probouzí (2015), kdy se podle Hamilla měl Luke objevit mnohem dříve, a to při úmrtí Hana Sola, kterého se mu nepodaří zachránit. Podle jeho názoru by scéna, kdy Leia a Luke hledí na umírajícího přítele, měla daleko větší emocionální dopad, než když této smrti přihlížely postavy, jež Hana téměř neznaly (Rey, Finn).