36. týden-kinopremiéry: TO je tady!

36. týden-kinopremiéry: TO je tady!
To (2017)
Strašidelný klaun Pennywise je zpátky spolu s novou adaptací knihy Stephena Kinga To. Děj je opět situován do městečka Derry, kde mizejí za záhadných okolností malé děti. Když zemře Billyho (Jaeden Lieberher) mladší bratr, spojí se chlapec spolu s dalšími šesti přáteli, aby společně čelili zlu, které ztělesňují hrubí spolužáci, prazvláštní rodiče, ale především To, zlověstný klaun (Bill Skarsgård) testující hranici jejich strachu.

Trailer:

To
Původní televizní verze románu se stejně jako kniha odehrávala v padesátých letech minulého století. Novinka využívá kulisy let osmdesátých spolu s retro feelingem, hudbou a přitažlivou dětskou partou. Když na scénu nastoupí Pennywise, mění se letní pohodička, kterou občas rozčísne šikana od drsných spolužáků a rodičů, v horor plný naháněček, lekaček, spousty krve a končetin oddělených od těl.
To
To (2017)
Nové To režíroval Andres Muschietti (Mama), se scénářem kromě Kinga pomáhal i Cary Fukunaga, režisér oblíbeného Temného případu. S adaptacemi Kingových děl to filmaři nikdy neměli jednoduché, dvakrát tolik v případě, kdy se mají věnovat hned sedmi hrdinům a jejich charakterům. V porovnání s "jednickou" je novinka o poznání drsnější, dětští hrdinové vyspělejší. Je ale třeba přiznat, že hororové scény autoři nenatočili bůhví jak originálně.
Z recenze Františka Fuky: "Paradoxně, hororové scény mi přišly o něco méně zajímavé. Prostě někdo někam zabloudí (je přilákán), tam má nějaké strašidelné halucinace, a buď umře, nebo se mu podaří na poslední chvíli utéct / procitnout. Je to řemeslně velmi kvalitně natočeno, triky jsou technicky dokonalé (klaun i jiné postavy různě digitálně mutují), ale žádné hlubší emoce to ve mně nevzbuzovalo. Možná i proto, že během celého filmu není nijak vysvětleno, jak a proč to všechno vlastně funguje, odkud pochází zlo, a do jaké míry je co z toho objektivní realita a do jaké míry halucinace / nadpřirozeno." Recenze tuzemských autorů si můžete přečíst zde. Hodnocení je prozatím na 65 procentech.
James Cameron, Arnold Schwarzenegger
U částečně strašidelné a zároveň kultovní záležitosti ještě zústaneme. Do vybraných kin se totiž vrací Cameronův Terminátor 2: Den zúčtování, kde se proslulý režisér vrátil k androidovi v podání Arnolda Schwarzeneggera. Ten se dostává na stranu dobra, aby zachránil Johna Connora (Edward Furlong), po němž jde supermoderní T-1000 (Robert Patrick). Snímek zaujal na svou dobu převratnými digitálními efekty, nadupanou akcí, humorem a Terminátorovou novou polohou, která androida částečně "polidštila".
Jestli si chcete přečíst recenze kultovního filmu, najdete je zde. Jsou téměř 100 procentní.
Celosvětově proslula jako operní zpěvačka. Spolupracovala s Janem Werichem a Jiřím Voskovcem. Od 60. let žila v Německu. A za dva dny oslaví 92. narozeniny. Tvůrci k nim Soně Červené připravili dokumentární film. Jmenuje se jednoduše Červená (2017) a režisérka Olga Sommerová (Magický hlas rebelky, Věra 68) se v něm věnuje velmi zajímavému, často bolestnému, a nebývale dlouhému uměleckému životu autorky, která stále vystupuje.
Rozhodně stojí za pozornost hned z několika důvodů: připomene tuzemskou kulturu v rámci několika uplynulých dekád a nechá nahlédnout do duše nebývale zajímavé osobnosti, která odráží složité události 20. století.
Po bouři
Z premiérových novinek se můžete vypravit také na japonské vztahové drama Po bouři (2016), kde muž v produktivním roli prožívá životní krizi. Hledá vztah k vlastní ženě a naplňuje ho pouze občasné setkání se svým synem. Vše může změnit nenadálá přírodní katastrofa, která všechny "lapí" do jednoho bytu.
Film Po bouři natočil režisér Hirokazu Koreeda (Naše malá sestra), miláček festivalového publika a vyznavačů prvotřídních studií mezilidských vztahů.
Neruda
Chilský rodák Pablo Pablo Larraín nedávno zaujal originálním životopisem Jackie (2016), který se věnoval vdově po americkém prezidentovi JFK. V novince Neruda (2016) se autor zaměřil na chilského rodáka, básníka a politika Pabla Nerudu (Luis Gnecco). Na toho je pořádána politická štvanice, takže se známá osobnost musí skrývat. Evropští avantgardní umělci vystoupí na Nerudovu podporu. Ale jak se zdá, Nerudovi se hra na myš a očku mezi ním a policejním komisařem (Gael García Bernal) docela líbí.
Seznam všech zářijových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.