Matt Damon podstoupí Zmenšování v novince oscarového Alexandera Paynea

Matt Damon podstoupí Zmenšování v novince oscarového Alexandera Paynea
Kristen Wiig a Matt Damon na prvním obrázku ze Zmenšování.
Zmenšování je v pořadí desátým snímkem amerického režiséra a oscarového scenáristy Alexandera Paynea (Děti moje, Bokovka, O Schmidtovi). Autor, který si získal publikum a kritiky studiemi mezilidských vztahů (jež dokáže vyhrotit, ale najde v nich též prostor pro pochopení, lyriku nebo humor), psal scénář ke Zmenšování s dlouholetým parťákem Jimem Taylorem.
a4a3dcd0
Kristen Wiig a Matt Damon na prvním obrázku ze Zmenšování.
V příběhu Zmenšování se věnuje americkému páru (Matt Damon, Kristen Wiig), který se ocitá v životní krizi. Tu se rozhodne vyřešit účastí na programu zmenšování. Autorem je norský vědec, který je za nemalý finanční obnos (přes 150 tisíc dolarů) může zmenšit na velikost 13 centimetrů na dobu 200 let. Program se stane populárním a celá řada vystresovaných lidí se do něj rozhodne zapojit, neboť minimalizovaný svět slibuje přítomnost zajímavé komunity, dobrodružství a absenci potíží. Co se o sobě lidé po proměně dozví?
Vedle dua Damon/Wiig se ve filmu představí například oscarový herec Christoph Waltz, Jason Sudeikis nebo Laura Dern.

První upoutávka:

Kristen Wiig, Matt Damon, Christoph Waltz
Matt Damon, který zahajovací snímek letošních Benátek uvedl, promluvil na tiskové konferenci. "Každý herec na světě touží pracovat s Alexanderem Paynem. Scénář ke Zmenšování je krásný, úžasný, originální, jedinečný. Práce na projektu mi připomenula, že filmy jsou nejlepším nástrojem k porozumění. Pro mě je Zmenšování krásný a optimistický film s poselstvím plným naděje."
Do českých kin se Zmenšování dostane 25. ledna příštího roku. Uvede jej distribuční společnost CinemArt CZ.