James Cameron: Co jste nejspíš nevěděli o geniálním režisérovi... (1. část)

James Cameron: Co jste nejspíš nevěděli o geniálním režisérovi... (1. část)
Terminátor 2: Den zúčtování | TriStar Pictures

1. Pacifistka se samopalem

Vetřelci
Vetřelci | Twentieth Century Fox
Během prvního setkání Sigourney Weaverové a Jamese Camerona ikonická zabíječka vetřelců vznesla několik požadavků, které si přála v nadcházejících Vetřelcích (1986) zrealizovat: chtěla ve filmu umřít, nepoužívat zbraně a také se s vetřelcem pomilovat. Cameron tehdy její žádosti vetoval, během dalších dílů se jí ale všechny tři přání splnila. Na začátku natáčení Cameron potřeboval Weaverovou zbavit averze vůči zbraním a tak jí přímo na place předal samopal Thompson ráže 45. Weaverová s úsměvem vystřílela zásobník s padesáti náboji a Cameron situaci později okomentoval slovy: „Prostě byl amen s dalším liberálem.“

2. Tonoucí se režisér

5-zajimavosti-o-genialnim-reziserovi-jamesi-cameronovi-prvni-cast-1
Propast | Twentieth Century Fox
Při natáčení sci-fi Propast (1989) James Cameron trávil pod vodou každý den několik hodin. Na sobě měl speciální skafandr a každou hodinu musel vyplavat na hladinu, aby si doplnil zásoby kyslíku. Byl ale natolik pohroužen do práce, že požádal asistenta režie, aby ho mikrofonem pokaždé informoval o nízké hladině kyslíku. Asistent se během jedné scény zapomněl, takže se Cameron pod vodou začal dusit, načež byl nucen odhodit čtyřicetikilovou výstroj a vydat se ke hladině. Zhruba pět metrů pod hladinou ho zadržel potápěč, který mu chtěl zabránit ve výstupu na hladinu, aby nedošlo k přetržení plic z důvodu klesajícího tlaku okolní vody. Nasadil tedy Cameronovi do úst záložní regulátor. Ten ale nefungoval a režisér si místo kyslíku nasál do plic vodu. Začal se dusit a snažil se potápěče zbavit, ten ho však sevřel pevněji. Situace se vyhrotila natolik, že Cameron potápěče udeřil do obličeje, čímž se dostal z jeho náruče a vyplaval na hladinu. Po této eskapádě byl asistent režie i potápěč vyhozen.

3. Přihřátý Schwarzenegger

Terminátor 2: Den zúčtování
Terminátor 2: Den zúčtování | TriStar Pictures
Ještě před začátkem natáčení snímku Terminátor 2: Den zúčtování (1991) musel Cameron vyřešit zásadní dilema: Přijmou diváci Schwarzeneggerovu přeměnu z chladného zabijáka na lidumilného ochránce? Nejdříve ale bylo potřeba přesvědčit herce samotného. Schwarzeneggerovi se nejdříve nápad příliš nezamlouval, nakonec však svolil se slovy: „Jenom ať nevypadám přihřátě.“ Po přečtení kompletního scénáře byla rakouská superhvězda spokojená, nelíbila se mu pouze myšlenka, že ve snímku nikoho nezabije. „Nemohl bych pár lidí zabít aspoň na začátku, než mi to John zatrhne?“ tázal se režiséra. Neoblomný režisér mu stroze odpověděl: „Ne“.

4. Prezervativ – nový hudební nástroj

5-zajimavosti-o-genialnim-reziserovi-jamesi-cameronovi-prvni-cast-3
Terminátor 2: Den zúčtování | TriStar Pictures
Legendární tekutý terminátor z T2 byl v tehdejší době naprostým vrcholem v oblasti trikové počítačové animace, což se také významně projevilo na rozpočtu pro speciální efekty, který nakonec přesáhl hranici 6 miliónů dolarů. V té době astronomická částka si vyžádala naopak ubrat finance na poli zvukových efektů. Šelest doprovázející T-1000 při procházení mřížemi je tak ve skutečnosti psím žrádlem klouzajícím ven z plechovky. Další podivné zvuky byly vytvořeny například tak, že se mikrofon potažený prezervativem ponořil do směsice mouky a vody a do této hmoty se následně vháněl stlačený vzduch. Banální, leč vysoce efektivní.

5. Osudový striptýz

5-zajimavosti-o-genialnim-reziserovi-jamesi-cameronovi-prvni-cast-4
Pravdivé lži | Twentieth Century Fox
Pravdivé lži (1994) jsou podle mnohých kritiků jediným zavrávoráním v Cameronově jinak stabilní filmografii. Ať už je váš názor jakýkoliv, s největší pravděpodobností ve vás utkvěla scéna, kdy Jamie Lee Curtisová dělá striptýz svému manželovi (Arnold Schwarzenegger) v domnění, že jej předvádí obchodníkovi se zbraněmi. Cameron zpočátku chtěl, aby byla Curtisová úplně nahá, avšak viditelná by byla pouze její silueta. S tím Curtisová rázně nesouhlasila, vtrhla do režisérovy kanceláře a začala s ním na toto téma licitovat. Podle její vize měla být zahalena podprsenkou a kalhotkami a v plném světle měla provádět neohrabaný striptýz. Aby svou myšlenku podpořila, svlékla se před režisérem do spodního prádla a svou představu mu názorně prezentovala. Cameron po letech na tento výjev zavzpomínal a okomentoval ho: „Právě toho dne jsem si uvědomil, jak je vlastně moje práce bezva.“ S Curtisovou se nakonec domluvil na vtipné a méně odhalené verzi, která obsahuje i hereččin pád, traduje se ale, že o této dohodě nevěděl Schwarzenegger. Důkazem má být pasáž, kdy herečka upadne (podle plánu) a Schwarzenegger jí chce pomoci, záhy si však uvědomí, že z role vypadl a usadí se zpátky do křesla.