Jeden z nejlepších hororů všech dob režíroval ve skutečnosti Steven Spielberg!

Jeden z nejlepších hororů všech dob režíroval ve skutečnosti Steven Spielberg!
Poltergeist | Metro-Goldwyn-Mayer
Jaká je nejděsivější scéna filmové historie?
Téma24. 2. 2018
Jaká je nejděsivější scéna filmové historie?
Léta šlo o jde o jednu z těch otázek, která fanouškům filmu nedaly spát - kdo režíroval kultovní horor Poltergeist z roku 1982? Oficiálně je pod filmem podepsán Tobe Hooper, snímek ale ve skutečnosti natočil Steven Spielberg.
Proč tedy není pod filmem podepsán? Inu, v době, kdy se Poltergeist začal pomalu připravovat k natáčení, současně pracoval Spielberg na E.T. - Mimozemšťan. Poltergeist mu rozhodně nezabíral málo času, protože obsazoval herce, staral se o produkci, scénář a storyboardy. Snímek chtěl i režírovat, smlouva k E.T.mu mu ale režii dvou filmů současně neumožňovala a Spielberg si proto vybral jako svého náhradníka režiséra Toba Hoopera, který ho zaujal brutálním Texaským masakrem motorovou pilou (1974).
Postupem let se začaly objevovat zprávy, že podle členů štábu Poltergeista Spielberg i přesto nakonec režíroval a Hoopera nechal připsat si zásluhy (z filmu se stala citovaná klasika a v kinech šlo o ohromný hit).
poltergeist-reziroval-kultovni-horor-ve-skutecnosti-steven-spielberg
Steven Spielberg na place hororu Poltergeist | Metro-Goldwyn-Mayer
Jak to s režií nakonec bylo, to uvedl v rozhovoru John R. Leonetti, který se na filmu podílel coby asistent kamery: "Byla zábava na filmu pracovat. Hodně se tam toho dělo. A upřímně... režíroval ho Steven Spielberg. Hooper byl nadšený z toho, že může být na place. Měl na film tvůrčí vliv. Steven ho nesměl režírovat, takže byl uveden "jen" jako producent, ale režíroval ho a Tobe s tím neměl problém. Nešlo o nic osobního. A čas od času odešel a Hooper něco málo natočil. Ale ve skutečnosti film režíroval Steven."
Pokud jste fanoušky Stevena Spielberga a Poltergeist jste do téhle chvíle ignorovali, je na čase chybu napravit. Podle všeho je dílem vašeho oblíbence, i když je mu v oficiální titulkové listině režie odepřena.

Trailer na Poltergeist (1982):

Poltergeist