US tržby: Dunkerk svedl úspěšnou bitvu, Valerian to u diváků prohrál

US tržby: Dunkerk svedl úspěšnou bitvu, Valerian to u diváků prohrál
Dunkrek dlouho útočil na "rajčatech" na nejlépe hodnocený film Nolanovy kariéry, nakonec má ale "jen" 92% (Temný rytíř drží 94%). To je ale jen drobnost pro milovníky statistik. Hlavní je, že se film líbí a sebejistě si urval při premiérovém víkendu v amerických kinech první místo za 50 milionů dolarů. Není to vyložené terno (dvakrát při pohledu na rozpočet, který je trojnásobný), nekomiksový Nolan ale prakticky pokaždé startuje spíše skromně, následně se pomalu propadá a nakonec vydělá balík. V případě Dunkerku, jemuž mnozí přisuzují post filmu roku, by tomu nemělo být jinak.
Překvapením víkendu byla další pařící komedie jménem Girls Trip, která vypadala v trailerech opravdu zoufale, ale recenze jsou přímo vynikající (ve stylu první Pařby ve Vegas). 89% je pro podobnou komedii fantastická známka a debutových 30 milionů je naprosto zasloužených. Nebýt silného Dunkerku, urval by si film první místo, ale takhle bere stříbro. Studio stál navíc 19 milionů, takže je o hitu (a pokračování) v tuhle chvíli rozhodnuto.
Špatně to naopak vypadá pro Luca Bessona. Svérázný tvůrce se konečně odvážil natočit vysněnou adaptaci komiksu Valerian a nasypal do ní přes dvě stě milionů dolarů. Jedno je jisté - v Americe se mu film nezaplatí. Startuje až na pátém místě a to za pouhých 17 milionů. Jednoznačný propadák. Je pravdou, že kultovní Pátý element kdysi příhodě otevřel za stejnou částku, ale měl o tisícovku kin k dispozici méně a stál jen 90, takže celosvětové tržby 269 milionů tehdy na náklady stačily. To Valerian potřebuje vydělat alespoň půl miliardy dolarů a těžko říct, jestli bude zájem ve světě o film větší.
Jak si vedly ostatní filmy, to zjistíte v našem kompletním žebříčku US tržeb.