Valerian a město tisíce planet přináší SOUTĚŽ o tématické ceny

Valerian a město tisíce planet přináší SOUTĚŽ o tématické ceny
valerian-a-mesto-tisice-planet-soutez
Dlouho předtím než se Luc Besson stal uznávaným filmovým tvůrcem a napsal, režíroval a produkoval řadu kultovních hitů, byl klukem, kterého okouzlil komik Valerian a Laureline. Besson k tomu říká: „Když mi bylo asi 10 let, chodil jsem každou středu do trafiky. Jednou jsem tam objevil časopis s názvem Pilote. Uvnitř byl příběh Valeriana a Laureline a já si říkal „Ach bože, co je to?“ Ten den jsem se zamiloval do Laureline a chtěl být Valerianem.“ Na komiksu čítajícím 22 svazků od autora Pierre Christina a ilustrovaného Jean-Claude Mézièresem se stal doslova závislým.
„Byla sedmdesátá léta a bylo to poprvé, kdy jsme viděli moderní dívku nakopávat zadky chlapům a vesmírným bestiím. Nešlo o superhrdinu v kápi. Bylo to lehké a vlastně obyčejné, protože Laureline a Valerian byli skoro jako dva normální policajti. Tedy s tím, že se děj odehrával v 28. století a všechno bylo divné a úžasné.“ dodává Besson.
Komiks byl poprvé publikován v roce 1967 a nejen pro Bessona znamenal klíčovou inspiraci při tvorbě Pátého elementu (1997). Jean-Claude Mézières, který s Bessonem pracoval na vizuální stránce Pátého elementu, mu řekl: „Proč natáčíš tohle? Měl bys natočit Valeriana!“ Ale Besson v 90. letech věděl, že je omezen relativně primitivními technologiemi vizuálních efektů, že bude nějaký čas trvat, aby mohl vytvořit zázračný vesmír, který by si Valerian a Laureline zasloužili.
Luc Besson
Luc Besson během natáčení
Poté, co Bessona pozval James Cameron na projekci svého epického vesmírného dobrodružství Avatar (2009), francouzský režisér konečně změnil své rozhodnutí. „S příchodem Avatara se najednou vše zdálo možné. Vzpomínám si, jak jsem si myslel – jednoho dne se vrátím k mé milované vesmírné sci-fi se všemi novými nástroji a možnostmi, které jsou jediným limitem mé fantazie. A po projekci Avatara jsem se rozhodl natočit Valeriana,“ uzavírá Besson.

Trailer:

Luc Besson
Valerian a město tisíce planet je na světě, dodejme, že i díky skupině animátorů ze společnosti Jamese Camerona. Premiéra snímku v českých kinech proběhne zítra a my vám ve spolupráci s distribuční společností Bioscop přinášíme soutěž o tři sady tématických cen - zápisníky a pera k filmu. Ceny si můžete prohlédnout v galerii článku.
Poznáte filmy natočené podle komiksu?
Jak na výhru dosáhnete? Zúčastněte se naší nové redakční hry a získejte na první pokus co nejvíce bodů. Z 20 nejúspěšnějších vylosujeme 3 výherce. Bodování soutěže uzavřeme ve středu 26. července ve 12:00.