Zemřel legendární George A. Romero, autor zombie kultu Noc oživlých mrtvol

Zemřel legendární George A. Romero, autor zombie kultu Noc oživlých mrtvol
George A. Romero, guru zombie žánru, který loni odešel do filmového nebe.
"Zombies mě nikdy neunavují. Unavují mě producenti."
Romero, který definoval pravidla zombie žánru, z nichž dodnes filmaři vycházejí, zemřel v neděli na rakovinu plic. Zprávu pro Los Angeles Times uvedl jeho produkční partner Peter Grunwald. Rodina ji potvrdila.
George Andrew Romero se narodil 4. února 1940 v Bronxu v New York City v USA. Již od čtrnácti let natáčel na svou osmimilimetrovou kamerou krátké, převážně hororové a dobrodružné snímky. Po studiu výtvarného umění a designu na proslulé Carnegie Mellon University v Pittsburghu se Romero věnoval tvorbě krátkých a reklamních snímků. Zlom přišel na konci šedesátých let, kdy s přáteli založil produkční společnost Iimage Ten Productions, v níž vznikl jeho debut Noc oživlých mrtvol (1968).
Dnes již legendární celovečerní hororový snímek vznikal v poloamatérských podmínkách (vyjma režie se Romero ujal i scénáře, kamery a střihu) a uvadajícímu žánru vlil novou krev do žil postavami tajemných zombies. Snímek stál směšných 114 tisíc dolarů a vydělal přes 30 milionů.
zemrel-legendarni-george-a-romero-autor-zombie-kultu-noc-ozivlych-mrtvol
V sedmdesátých letech natočil Romero několik nadějných kousků - sci-fi horor The Crazies (1973) o městečku, v němž propukne vlna násilí, či nedoceněný upírský snímek Martin (1977) - dalšího úspěchu se nicméně dočkal až s pokračováním svého zombie hitu. Úsvit mrtvých (1978) posunul žánr oživlých mrtvol blíže komediální rovině, což nebylo úplně po chuti všem fanouškům prvního filmu. Úspěch byl každopádně ještě větší. Snímek s rozpočtem 650 tisíc dolarů si odnesl z kin celého světa 55 milionů.
Romero rozhodně nebyl filmařem, jehož talent by dostal ránu s absencí zombies. Bohužel, jakkoli zajímavé kousky točil (namátkou výborná Creepshow vycházející z povídek Stephena Kinga či animal horor Vražedná opice, který je výrazně lepší, než by člověk od filmu s podobným názvem čekal), vždy mu úspěch přinesl až návrat k zombies. Poslední příspěvek do své antologie natočil v roce 2009 a nesl název Survival of the Dead.
Častokrát si ve svých filmech zahrál nějaký malý štěk. Cameo roli měl také coby agent FBI v klasice Mlčení jehňátek (1991) Jonathana Demma.
V rámci svých zombie filmů Romero vždy satiricky komentoval nějaké společenské téma. Smysl pro černý humor odráží i jeho citát níže, kterým by se se svými fanoušky (kdyby měl tu možnost) nepochybně rád rozloučil.
"Budu jako moje zombies. Nezůstanu mrtvý!"