Recenze: Pěkně blbě aneb Nejlepší romantická komedie za několik posledních let?

Recenze: Pěkně blbě aneb Nejlepší romantická komedie za několik posledních let?
Pěkně blbě
Jediný problém spočívá v tom, že Kumailova striktně old-school rodina trvá na tom, že pro Kumaila najdou pákistánské děvče, takže před ní Kumail dlouhodobě tají, že chodí s běloškou. A před Emily tají, že to tají před rodinou...
Když se to všechno konečně provalí, Emily Kumaila naštvaně opustí. O něco později upadne najednou do záhadného kómatu a Kumail se náhodou dostane k ní do nemocnice a náhodou se setká s jejími rodiči...
První polovina filmu Pěkně blbě (2017) je nejlepší romantická komedie, jakou jsem viděl za několik posledních let. Kumail i Emily jsou sympatičtí, mají správně suchý nekorektní humor a je příjemné se koukat na jejich radosti i strasti.
Když v polovině filmu nastane rozchod a kóma, film začne pochopitelně být vážnější a slzopudnější a v tuto chvíli začne vyplouvat na povrch, že si toho tvůrci nabrali trochu více, než jsou schopni hladce zvládnout.

Trailer:

Pěkně blbě
Především je na závadu filmu, že to všechno je inzerováno jako "podle skutečných událostí", a hlavní hrdina hraje sám sebe, tzn. Kumaila hraje opravdový Kumail Nanjiani, kterému se toto před deseti lety stalo (Emily hraje herečka). Před deseti lety! To znamená, že téměř čtyřicetiletý chlapík (který vypadá na svůj věk) hraje rozverné mladé naivní nemehlo, dělající spoustu blbostí, a místy působí jako pěkně nezodpovědný sobec, až svině. Nevím, jak jinak označit to, když někdo tvrdí, že je boyfriendem děvčete, které mu jasně řeklo, že ho už nechce v životě vidět (a dlouho ho od té doby nevidělo), a nyní leží v kómatu.
Anupam Kher
Za druhé je velmi zjevné, že některé dějové zvraty (i poměrně zásadní) jsou velmi zjednodušené, tak jak to chodí v typických hollywoodských romantických filmech. Poněkud to ubírá na působivosti těch hlubších scén, které se ve filmu odehrají (především mezi Kumailem a Emilyinými rodiči).
Ale přesto jde o vydařený film se spoustou fungujících zábavných / dramatických scén i v té druhé - slabší - polovině. Rozhodně doporučuji.
Hodnocení: 70%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE