8 hlav šílenství: Proč si Aneta Langerová zahrála vězně z gulagu?

8 hlav šílenství: Proč si Aneta Langerová zahrála vězně z gulagu?
Aneta Langerová v nové - herecké - roli.
8-hlav-silenstvi-1
Marta Nováková 8 hlav šílenství dokončila po více než osmi letech příprav, natáčení i složité postprodukce. “Rozhodně jsem nechtěla dělat klasický životopisný film. To by mě asi nebavilo. A paradoxně spíše než básně Anny Barkovové mě inspirovaly její ironické, sarkastické dopisy a deníkové zápisky, ve kterých je naprosto přesně obsažena hrůza doby,” říká Nováková, která zaujala již svým debutovým filmem Marta (2006).
Režisérka si při psaní scénáře vypomohla názvem jedné novely Barkovové 8 hlav šílenství a rozdělila film do osmi kapitol. Snímek pracuje s odkazy na sovětskou avantgardní typografii, hodně se inspiroval sovětskými propagandistickými plakáty. “Takže jsem si mohla dovolit ironii, občas i nemístný humor, animace, nejrůznější výtvarné a filmařské stylizace, literární odkazy a i ten realismus,” doplňuje Nováková.
Osm hlav - kapitol - skládá dohromady strhující příběh výjimečně nadané básnířky unášené dějinnými událostmi první poloviny 20. století v Sovětském svazu. “Té šílené doby, kdy vnitřní svoboda, tvorba a láska zůstávaly posledním záchranným ´stéblem´ v bažině totalitního systému,” vysvětluje režisérka.

Ukázka z filmu:

Marta Nováková, Aneta Langerová
Mladičká Anna Barkovová měla v roce 1921 před sebou hvězdnou kariéru, právě jí vyšla první sbírka, řada lidí jí prorokovala, že zastíní samotného Puškina. O pár let později už se ale tísní v nákladním vagónu, který směřuje do neobydlených stepí Kazachstánu. Není to její jediná cesta ani její jediný lágr. Anna Barkovová nakonec strávila v lágrech sovětského Gulagu a ve vyhnanství dvacet dva let svého života, během nichž vznikla také novela 8 hlav šílenství.
Zpěvačku Anetu Langerovou život i dílo této osobité a vnitřně svobodné básnířky osobně zaujaly. “Hlavou mi proběhl o , že režisérka Marta blouzní ,” líčí Aneta svoji bezprostřední reakci na nabídku. “P ostupně ve mně ale rostla zvědavost, jestli bych takovou úlohu vůbec zvládla a jaké to je, hrát ve filmu. Byla to výzva a ty mám ráda ,” dodává Aneta.
Aneta Langerová
8 hlav šílenství
Když jsme s Martou procházely scénář, tak jsem si Annu dokázala představit v popsaných situacích, které odráží její postoj k životu i lidem kolem. Anna mě o slovil a z ejména tím, jakým způsobem a za jakou cenu dokázala hájit své názory a svou tvorbu, která reflektovala tehdejší nelehkou dobu ,” vysvětluje Aneta.
Marta Nováková
Marta Nováková na snímku pracovala přes osm let, předcházela mu pečlivá příprava včetně cest na Sibiř a studium dobových dokumentů. Zároveň produkčně náročný film provázely těžkosti s financováním, ze začátku vznikal v produkci 8Heads Productions. V roce 2016 jej převzala a hlavním producentem se stala společnost MARFAFILM, která snímek dokončila.