Ceny Pavla Kouteckého za nejlepší dokumentární tvorbu byly vrženy

Ceny Pavla Kouteckého za nejlepší dokumentární tvorbu byly vrženy
5 October (režie: Martin Kollár, 2016)
5 October
Snímek je příběhem muže, který se kvůli obrovskému nádoru na obličeji rozhodl opustit rodinu a vydává se na cestu-útěk před závažným rozhodnutím, strachem a nekomfortními společenskými situacemi. Muž se snaží zakrýt nádor plnovousem, ale skutečný zdravotní stav před sebou neschová. Datum v názvu snímku symbolizuje osudný den, kdy má podstoupit riskantní operaci.
Zajímavostí je, že režisér Martin Kollár ve snímku sleduje svého vlastního bratra. Za 5 October si již odnesl cenu z letošního 30. ročníku festivalu Finále Plzeň.
ceny-pavla-kouteckeho-za-nejlepsi-dokumentarni-tvorbu-byly-vrzeny
Martin Kollár s Cenou Pavla Kouteckého.
Vyjádření poroty: Porota se jednomysln ě shodla na tomto filmu, ve kter é m se spojuj í vysok é estetick é kvality, skv ě l á filma ř ina, v č etn ě mimo řá dn é pr á ce s obrazem, ale i zvukem a tichem, a z á va ž n é t é ma lidsk é smrtelnosti i radosti z p ří tomn é ho okam ž iku.
Backstage (Martin Mach a Dominik Truhlář, 2016)
Backstage
V kategorii krátkých dokumentů porotu zaujal studentský silm "Backstage".
Krátký snímek dvou studentů Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně sleduje jeden den ze života spalovače mrtvol, zaměstnance strašnického krematoria. Pro někoho se jedná o morbidní prostředí, o němž se nemluví. Ale spalovač Ivo Plaček se o své práci mluvit nebojí.
Vyjádření poroty: Snímek nás zaujal jak t é matem, kter é nen í nijak radostn é , tak zpracov á n í m, kter é s t é matem zaj í mav ě koresponduje.
ceny-pavla-kouteckeho-za-nejlepsi-dokumentarni-tvorbu-byly-vrzeny-1
Cena za krátký film putuje k "Backstage" a studentům do Zlína.
S Cenou Pavla Kouteckého je spojena také finační odměna pro režiséry od Nadačního fondu AVAST. Pro Martina Kollára je to 100.000 Kč, Martin Mach si s Dominikem Truhlářem rozdělí 40.000 Kč.
Od 16. června se minifestival dokumentárních filmů Ceny Pavla Kouteckého přesouvá do regionů. Na vybrané snímky se můžete zajít podívat do Ostravy, Plzně, Českého Krumlova nebo Poličky. Podrobnosti najdete zde.
ceny-pavla-kouteckeho-za-nejlepsi-dokumentarni-tvorbu-byly-vrzeny-4
Jarmila Poláková
Zakladatelka Ceny Pavla Kouteckého, producentka Jarmila Poláková rozšířila organizační tým akce, která se z předchozích předávacích ceremoniálů rozrostla do podoby několikadenního festivalu v zajímavém prostředí industriální Továrny.
V   lo ň sk é m roce Cena Pavla Kouteck é ho poprv é ud ě lila ocen ě n í za kr á tk ý dokument á rn í film. Letos poprv é vykro č ila z   Divadla Archa do pra ž sk ý ch ulic a na p ě t dn ů zabydlela Tov á rnu v   D ě lnick é 63 se zaj í mav ý m programem. Mimo jin é si dovolila   k  č esk ý m nejlep ší m dokument ů m, kter é vybrala porota CPK, prom í tnout tak é zahrani č n í dokument á rn í filmy, kter é byly ocen ě ny na sv ě tov ý ch festivalech. T ěší m se , co nov é ho p ř inese 12. ro č n í k Ceny Pavla Kouteck é ho,  dodává Poláková.
ceny-pavla-kouteckeho-za-nejlepsi-dokumentarni-tvorbu-byly-vrzeny-3
Cena Pavla Kouteckého se z Divadla Archa přestěhovala do Továrny. Působivé prostředí.