Ne každá komiksová adaptace dostane pokračování. A u téhle šestky to zamrzí nejvíc

Ne každá komiksová adaptace dostane pokračování. A u téhle šestky to zamrzí nejvíc
Constantine | Warner Bros.

PŘÍZRAČNÝ SVĚT (2001)

Přízračný svět
Rozpočet: 7 milionů dolarů
US tržby: 6.2 milionů dolarů
Celosvětové tržby: 8.7 milionů dolarů
Hodnocení na IMDB: 7.4 z 10
Hodnocení na Rottentomatoes: 92%
Černou komedii Přízračný svět z počátku tisíciletí natočil režisér Terry Zwigoff (Santa je úchyl!) a scénář napsal sám autor komiksové předlohy Daniel Clowes. Že odvedl zatraceně dobrou práci, o tom svědčí i nominace na Oscara za nejlepší adaptovaný scénář. Thora Birch a Scarlett Johansson si zahrály dvě puberťačky, které se snaží přežít léto na maloměstě. Třešničkou je sarkastické hlášky trousící neurotik Stevea Buscemiho. Navzdory fantastickým ohlasům si film bohužel vedl extrémně mizerně v kinech (a to i navzdory tomu, že šlo o nízkorozpočtový projekt, který skoro nic nestál).

KAT (2004)

Rozpočet: 33 milionů dolarů
US tržby: 33 milionů dolarů
Celosvětové tržby: 54 milionů dolarů
Hodnocení na IMDB: 6.5 z 10
Hodnocení na Rottentomatoes: 29%
Pravda, Frank Castle aka Punisher už se pokračování dočkal. Ale nehrál v něm Thomas Jane, takže budeme dělat, že neexistuje (navíc šlo o opravdu extrémně špatný film). Pravda, tenhle film taky nebyl žádné terno, Jane si ale každou minutou říkal o to, aby mu dali producenti v roli ještě jednu šanci. Své kvality potvrdil i v úderném kraťasu The Punisher: Dirty Laundry, kde Frank konečně kosil nepřátele tak, jak se na drsnou předlohu sluší. Nadšení, které krátký film u fanoušků vyvolal, bohužel nechali v Hollywoodu bez odezvy.

CONSTANTINE (2005)

Constantine
Rozpočet: 100 milionů dolarů
US tržby: 75 milionů dolarů
Celosvětové tržby: 230 milionů dolarů
Hodnocení na IMDB: 6.9 z 10
Hodnocení na Rottentomatoes: 46%
Constantine neměl při vstupu do amerických kin nejlepší recenze, což se do jisté míry odrazilo i na nedostatečných tržbách. Postupem let si ale komiksový zářez Keanu Reevese získal u diváků téměř kultovní status (a to navzdory tomu, že se v mnohém odlišuje od předlohy). Těžko říct, proč americká kritika svého času film tak potopila. Nechybí mu dobrý scénář, nápaditá režie a opravdu lahůdkové obsazení. Nic proti Johnu Wickovi, ale sarkastické hlášky trousící Constantine je Reevesova nejstylovější role. V poslední době se nicméně o dvojce začalo spekulovat. Tak třeba to vyjde.

STRÁŽCI - WATCHMEN (2009)

Rozpočet: 130 milionů dolarů
US tržby: 107 milionů dolarů
Celosvětové tržby: 185 milionů dolarů
Hodnocení na IMDB: 7.6 z 10
Hodnocení na Rottentomatoes: 65%
Tvůrci drahých komiksových filmů musí obvykle vybojovat u studia různé kompromisy, které nekorespondují s předlohou (stává se tak proto, aby měl snímek větší šanci na úspěch v kinech a nebyl určen výhradně fanouškům komiksů). Watchmeni byli odvážným pokusem o přímý tah na branku, který se před mainstreamovým divákem odmítal sklonit. Filmová adaptace Watchmenů je stejně komplikovaná a svérázná jako její obrázkový předobraz. A díky tomu - bohužel - divácky nevděčná. Blíže než k velkolepému blockbusteru, který se od komiksové adaptace s podobným rozpočtem automaticky čekal, šlo o filozofickou jízdu s politickým přesahem.

SCOTT PILGRIM PROTI ZBYTKU SVĚTA (2010)

Rozpočet: 60 milionů dolarů
US tržby: 31 milionů dolarů
Celosvětové tržby: 47 milionů dolarů
Hodnocení na IMDB: 7.5 z 10
Hodnocení na Rottentomatoes: 81%
Scott Pilgrim měl všechno. Respektovaného tvůrce s kultovním statusem (Edgar Wright), výborné obsazení, úderný soundtrack, režii plnou tolika nápadů, že by to vystačilo na tři filmy a skvělé ohlasy, "zlými" kritiky počínaje a běžnými diváky konče. Z nějakého důvodu to ale na hit nestačilo. Lidé si cestu k příběhu Scotta Pilgrima, snažícího se získat srdce své vyvolené Ramony, bohužel nenašli. Svého docenění alespoň film došel později na videu. K tomu, aby studio byť jen zvažovalo pokračování, to ale nestačilo. Ohromná škoda, podobnou energickou jízdu bychom si rádi zopakovali.

Dredd (2012)

Rozpočet: 50 milionů dolarů
US tržby: 13 milionů dolarů
Celosvětové tržby: 35 milionů dolarů
Hodnocení na IMDB: 7.1 z 10
Hodnocení na Rottentomatoes: 78%
V podstatě Scott Pilgrim v bleděmodrém. Kritiky nadšené, diváci ve vysokých známkách nezůstali pozadu. Ale zájem v samotných kinech pramalý. Důvod? Těžko říct. Někteří filmu vyčítali podobnost s indonéským akčňákem Zátah, ale to byla festivalovka, o které běžní diváci většinou neslyšeli. Že by byly stále tak živé vzpomínky na komickou adaptaci se Sylvesterem Stallonem z roku 1995? Možná. Faktem je, že film kiny víceméně prošuměl. Zamrzí to hlavně pro ledově přesného Karla Urbana, který se v roli Dredda našel. Doufejme, že dojde na jeho zapojení v připravovaném televizním seriálu.