Karlovy Vary 2017: Festival ocení Kena Loache nebo Václava Vorlíčka. Ve znělce vystoupí Josef Somr

Karlovy Vary 2017: Festival ocení Kena Loache nebo Václava Vorlíčka. Ve znělce vystoupí Josef Somr
Hudební skladatel James Newton Howard (Foto: Mark Hanauer)
karlovy-vary-2017-festival-oceni-kena-loache-nebo-vaclava-vorlicka-ve-znelce-vystoupi-josef-somr
Nový plakát k nadcházejícímu 52. ročníku MFF Karlovy Vary.
Skladatel James Newton Howard, autor hudby k oblíbeným filmům Pretty Woman (1990), Šestý smysl (1999), Batman začíná (2005) nebo sérii Hunger Games, na slavnostním zahájení festivalu převezme Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Howard bude řídit před hotelem Thermal ve světové premiéře provedení části své hudby k Fantastická zvířata a kde je najít v podání Českého národního symfonického orchestru.
Na 52. ročníku MFF KV převezmou Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii dva filmaři, kteří svou společnou autorskou tvorbou zásadně ovlivnili vývoj ostrovní kinematografie. Režisér Ken Loach a jeho dvorní scenárista Paul Laverty společně vytvořili 12 celovečerních a 2 krátké filmy a stali se průkopníky britského sociálně realistického filmu s humanitním poselstvím. Ocenění získávají při příležitosti oslav 30. výročí založení Evropské filmové akademie.
Ken Loach
Režisér Ken Loach během natáčení snímku Já, Daniel Blake. | Le Pacte
Filmy Kena Loache a Paula Lavertyho získávají pravidelně ceny na renomovaných mezinárodních filmových přehlídkách a také s karlovarským festivalem pojí především Kena Loache úzký vztah. Zatím posledním snímkem tvůrčí dvojice je sociální drama Já, Daniel Blake (2016), které Loachovi vyneslo Zlatou palmu na loňském festivalu v Cannes.
Cenu prezidenta za umělecký přínos české kinematografii získá scenárista a režisér Václav Vorlíček. Spolu s dlouholetým kolegou a kamarádem Milošem Macourkem vytvořili originální tvůrčí tandem, který napsal svébytnou kapitolu ve vývoji českého filmu. Poetika, v níž se setkává reálný život s prvky fantazie, zůstává i po letech jedinečná.
karlovy-vary-2017-festival-oceni-kena-loache-nebo-vaclava-vorlicka-ve-znelce-vystoupi-josef-somr-5
Režisér Václav Vorlíček bude oceněn za přínos české kinematografii.
Vrcholnými představiteli jejich tvorby jsou v tomto smyslu „komiksová“ veselohra Kdo chce zabít Jessii? (1966), crazykomedie se sci-fi prvky Pane, vy jste vdova! (1970), pohádková komedie Dívka na koštěti (1971), komedie vsazující pohádkové motivy do současné Prahy Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách (1974) nebo televizní seriály Arabela (1979-80), Létající Čestmír (1983), Rumburak (1984).
Jozef Kroner
Obchod na korze
52. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary naváže na úspěšnou tradici z minulých let a uvede světovou premiéru digitálně restaurované kopie Oscarem vyznamenaného filmuObchod na korze (1965). Snímek vznikl v nejplodnějším a nejúspěšnějším období české kinematografie, označovaném jako Nová vlna. Jeho tvůrcem však byl již lidsky i filmařsky zralý tandem režisérů – Ján Kadár a Elmar Klos, pro něž Obchod na korze znamenal sedmou a předposlední spolupráci.
Limonádový Joe aneb Koňská opera
Karlovarský festival připravil při příležitosti stého výročí narozenin legendy českého filmu Poctu Jiřímu Brdečkovi. V jejím programu uvede slavný film Limonádový Joe aneb Koňská opera (1964) a průřez autorskou tvorbou Brdečkových krátkých filmů.Životopisné studie i články o něm začínají podivuhodným výčtem jeho profesí – novinář, spisovatel, scenárista, kreslíř, ilustrátor a filmový režisér, přičemž je hned napohled jasné, že předpokladem pro každou z nich byla nejen neúnavná pracovitost, ale především talent.
karlovy-vary-2017-festival-oceni-kena-loache-nebo-vaclava-vorlicka-ve-znelce-vystoupi-josef-somr
Nový plakát k nadcházejícímu 52. ročníku MFF Karlovy Vary.
52. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary se uskuteční od 30. června do 8. července 2017. V galerii článku si můžete prohlédnout čtveřici zbrusu nových plakátů z dílny Aleše Najbrta.