Recenze - Volání netvora: Příběh života

Recenze - Volání netvora: Příběh života
Volání netvora: Příběh života (2016) není příjemnou podívanou na víkendové odpoledne. Tématicky se totiž točí kolem tušené ztráty nejbližšího člověka a strachu, který proniká až do nočních můr.
Lewis MacDougall
Ve filmu sledujeme Conora (pozoruhodný Lewis MacDougall), samotářského chlapce starajícího se v opuštěném domě o nemocnou matku (Felicity Jones asi nepoznáte). Ve škole ho šikanují a s babičkou (Sigourney Weaver) si taky dvakrát nerozumí. Otec žije v Americe a jeho přítomnost je ojedinělým svátkem. Conor se uzavřel do světa fantaskních maleb a pravidelných nočních můr. Je to vždycky nachlup stejné - ze všech sil drží maminku nad propastí, ale nepodaří se mu ji zachránit. Znovu a znovu. Strach se kupí.
V jednu chvíli se na scéně objeví nezvyklý průvodce, obživlý netvor (mluví ho Liam Neeson) v podobě mohutného tisu, který Conor sleduje z okna svého pokoje. Netvor mu bude vyprávět tři příběhy s ponaučením. Na oplátku pak bude chtít ten nejdůležitější vyložit od něj.

Trailer:

Volání netvora: Příběh života
Volání netvora: Příběh života je mixem rodinného dramatu s fantastickými až thrillerovými prvky. Nechybí v něm ovšem ani humor. Režisér Bayona všechny polohy dávkuje s citem a rozmyslem (snad až na příliš srdceryvné "dvojité" finále). Osvěžující jsou i vsuvky s příběhy Netvora, všechny jsou totiž vytvořeny ve formě krátkých animovaných filmů a ze všeho nejvíc se hodí k adaptaci knižní předlohy.
Felicity Jones, Lewis MacDougall
Tématicky a filmařsky by se dalo Volání netvora přirovnat k Neuvěřitelně hlasitě & nesmírně blízko (2011), které se také věnovalo smrti rodiče. Ale mnohem víc v nostalgické rovině. "Netvor" je o poznání přímější a nekompromisnější. Conor je zde vystaven dost drsné zátěži, nikoliv však prvoplánově. O smrti a ztrátě totiž děti přemýšlejí od útlého věku, vnímají ji často docela jinak, než my dospělí. A to, že v řadě citlivých případů nevíme, jak s dětmi o smrti mluvit, není jejich chyba, ale naše. Bludný kruh přerušíme, když o smrti a ztrátě budeme hovořit. Spolu se všemi emocemi a obavami, které ji provázejí. Ve filmu na to upozorňuje Conorův jediný "parťák" - strom Netvor.
Volání netvora: Příběh života je o několik příček smysluplnější hollywoodský biják než dystopická řada pro teenagery Hunger Games a další snímky z podobného ranku. I kvůli tomu, že se film v českých kinech promítá pouze s titulky, je vhodný pro diváky od 12 let. Věřím, že se tenhle z řady vybočující titul setká se zájmem. Proč? Protože si to kvůli tématu, hereckým výkonům a řemeslnému zpracování zaslouží.
Hodnocení: 70%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE