Febiofest 2017 přivítá Emira Kusturicu. Předprodej vstupenek začne zítra

Febiofest 2017 přivítá Emira Kusturicu. Předprodej vstupenek začne zítra
Emir Kusturica na Febiofestu představí svůj nový film. V něm si zahrál spolu s Monicou Bellucci. | 73rd Venice International Film Festival
Emir Kusturica, Monica Bellucci
Emir Kusturica na Febiofestu představí svůj nový film. V něm si zahrál spolu s Monicou Bellucci. | 73rd Venice International Film Festival
Emir Kusturica, jeden z nejúspěšnějších a nejoriginálnějších evropských režisérů, v Praze uvede premiéru love-story Na mléčné dráze (2016) s Monicou Bellucciovou v hlavní roli. Kusturica k filmu napsal scénář, režíroval jej a taktéž si v něm zahrál. Autor, který vystudoval pražskou FAMU, si získal pozornost publika snímkem Underground (1995), ve kterém se vyrovnává s poválečnými dějinami Jugoslávie. Úspěšný byl i jeho snímek Černá kočka, bílý kocour (1998). Díky filmům Kusturica proslavil hudebního skladatele Gorana Bregoviče a kapelu No Smoking Orchestra.
Na Febiofest zavítá také německý kameraman českého původu Peter Zeitlinger. Všestranný filmař se kromě práce kameramana věnuje i režii, střihu a psaní scénářů. Od devadesátých let natáčí s Wernerem Herzogem hrané. Zeitlinger se jako kameraman podílel i na Herzogově nejnovějším thrilleru Sůl a oheň (2016), který společně s novým Kusturicovým filmem Na mléčné dráze představí nová sekce Masters. Ta je zaměřena na aktuální tvorbu režisérů, kteří se díky svým filmům a výraznému autorskému rukopisu zapsali do dějin světové kinematografie.

Upoutávka k filmu Sůl a oheň

Sůl a oheň
“Do sekce Masters jsme vybrali dvanáct titulů včetněvýrazných autorů, jakými jsou Alejandro Jodorowsky, Andrzej Wajda nebo Kiyoshi Kurosawa," říká programová ředitelka Anna Kopecká. "Je to vlastně jedna dlouhá filmová lekce,” dodává.
Lewis MacDougall
Volání netvora: Příběh života
Dalším z významných hostů Febiofestu bude americký spisovatel a scenárista Patrick Ness. Za román Volání netvora: Příběh života získal i Carnegie Medal, nejvyšší britské ocenění knihy pro děti a mládež. Festival uvede v předpremiéře filmovou adaptaci oceňovaného bestselleru Volání netvora: Příběh života (2016) v režii španělského tvůrce J. A. Bayony.
MFF Praha – Febiofest uvede v rámci slavnostního zakončení v pátek 31. března snímek Mikea Millse Ženy 20. století (2016), který pojednává o třech různých ženách v 70. letech minulého století v Americe. Silná, dojemná a originální indie komedie o dětech, společnosti, lásce a otázce, jak nejlépe žít svůj život, představuje dle kritiků jeden z nejlepších amerických filmů loňského roku.

Ženy 20. století - trailer

Ženy 20. století
Febiofest společně s jabloneckou Českou mincovnou poctí v letošním roce ražbou pamětní medaile herce a baviče Vladimíra Menšíka. Naváží tak na poctu Karlu Fialovi alias Limonádovému Joeovi a Rudolfu Hrušínskému. Sběratelé si mohou medaili zakoupit u České mincovny.
Febiofest letos uvede v Praze a následně v regionech v rámci svých ozvěn 155 filmů z 55 zemí v celkem 573 projekcích.
febiofest-2017-privita-emira-kusturicu-predprodej-vstupenek-zacne-jiz-zitra
Po pražské části Febiofestu se přehlídka vydá do regionů.