Febiofest 2017 ocení herce Jana Třísku

Febiofest 2017 ocení herce Jana Třísku
Špína
febiofest-2017-oceni-herce-jana-trisku
Herec Jan Tříska, který oslavil na podzim osmdesátiny, započal svoji kariéru v divadle. Jednou z prvních rolí, kterou získal u filmu, byla postava Radúze v poetickém dramatu Radúz a Mahulena (1970). Tento snímek uvede Febiofest za účasti Jana Třísky v sobotu 25. března v kiněCineStar Praha – Anděl. Legendární herec ztvárnil úctyhodné množství rolí, prosadil se nejen v Čechách, ale po emigraci v roce 1977 i ve Spojených státech.
V americkém exilu spolupracoval s Milošem Formanem na snímcích Ragtime (1981) a Lid versus Larry Flynt (1996). Do povědomí českých diváků se zapsal také jako nekompromisní pedagog Igor Hnízdo ve filmu Obecná škola (1991) režiséra Jana Svěráka. Zahrál si též v chystaném snímku Po strništi bos (2017), který událostem Obecné školy předchází.
Jan Tříska
Jan Tříska si zahrál v novince Jana Svěráka Po strništi bos. | Bioscop
Febiofest pokračuje v rámci sekce Nová Evropa v trendu prezentování tuzemských tvůrců a snímků, které často vznikají v mezinárodních koprodukcích.„Je zjevné, že česká kinematografie – především díky systémové a koncepční podpoře od Státního fondu kinematografie – prochází změnou. Přibývají jak debutové snímky mladých filmařů, kterými zakončují svá studia, tak koprodukční filmy. Dramaturgie soutěžní sekce Nová Evropa, věnovaná prvním a druhým filmům tvůrců, si klade za cíl právě tyto proměny reflektovat,“ říká programový ředitel Febiofestu Michal Hogenauer.
Špína
Špína
V programu letošní soutěže tak diváci najdou českou premiéru intimního dramatuŠpína (2017) z prostředí dospívající mládeže odehrávajícího se v současné Bratislavě, jež je debutem absolventky pražské FAMU Terezy Nvotové. Druhou českou premiérou v soutěži bude debut rakouské režisérky Terezy Kotyk Doma je tady (2016), který pojednává o netradičním setkání mladé Hanny a samotáře Maxe.

Upoutávka k filmu Doma je tady:

Doma je tady
Ani letos nebude v programu chybět Febiofest Junior. „Sekce je sice určena primárně školám, ale většinu snímků uvádíme i o víkendu a v brzkých odpoledních hodinách, abychom tak festival zpřístupnili rodinám s dětmi nebo jednoduše vyhověli divákům, kteří se o tento typ filmů zajímají,“ říká programová ředitelka Anna Kopecká.
4307d789
Můj život Cuketky
Mezi animovanými tituly diváci uvidí například pásmo českého klasika Břetislava Pojara Pojar dětem (2016), který je znám především jako tvůrce populárního seriálu Pojďte, pane, budeme si hrát. Dětem je určen i jeden z nejlepších animovaných filmů loňského roku, na Oscara nominovaný příběh devítiletého kluka Můj život Cuketky (2016).
febiofest-2017-oceni-herce-jana-trisku