Febiofest 2017: Hon na zvířata a lidi, provokativní Ferrara nebo nadzvukoví Oasis

Febiofest 2017: Hon na zvířata a lidi, provokativní Ferrara nebo nadzvukoví Oasis
Přes kosti mrtvých
Agnieszka Mandat-Grabka
Přes kosti mrtvých
Temný detektivní příběh z polského venkova Přes kosti mrtvých uvede na slavnostním zahájení osobně režisérka Holland spolu se scenáristou Štěpánem Hulíkem, hercem Miroslavem Krobotem nebo koproducenty z Nutprodukce. Světová premiéra snímku, na němž se výraznou měrou podíleli i tuzemští tvůrci, se uskuteční na festivalu Berlinale, kam byl poslední film Agnieszky Holland vybrán do hlavní soutěže.
Poměrně drsná podívaná, v níž se během krutých mysliveckých honů začnou oběvovat mrtvoly lidí, se představuje v mezinárodním traileru. Upoutávka si v ničem nezadá s úderností a atmosférou seriálové Pustiny (2016), na níž se též podíleli koproducenti z Nutprodukce.

Přes kosti mrtvých - trailer:

Přes kosti mrtvých
Pozvání na Febiofest přijal rodák z Bronxu Abel Ferrara, který tráví poslední roky v Itálii. Na slavnostním zahájení převezme Kristiána za přínos světové kinematografii. Režiséra, scenáristu a herce proslavily provokativní snímky z prostředí New Yorku a spolupráce s velkými studii i hereckými hvězdami jako jsou Harvey Keitel, Christopher Walken, Steve Buscemi nebo Gérard Depardieu. Febiofest uvede přehlídku Ferrarových vybraných filmů včetně zásadního díla Poručík (1992)v hlavní roli s Harveym Keitelem nebo pocty italskému klasikovi s temnou minulostí Pasolini (2014), kterého ztvárnil Willem Dafoe.
febiofest-2017-hon-na-zvirata-a-lidi-provokativni-ferrara-nebo-nadzvukovi-oasis
Po pražské části programu se festival přesune do regionů v ČR a na Slovensko.
Festival letos v programu představí sedm filmů již avizovaného zahraničního hosta Petera Suschitzkého, jednoho z nejslavnějších kameramanů současnosti, který se letos stane dalším držitelem Kristiána za přínos světové kinematografii.
Pátá loď
Z filmu Pátá loď. Na snímku herečka Vanessa Szamuhelová. | Denisa Buranová
Pod vedením programových ředitelů Anny Kopecké a Michala Hogenauera přinese letošní Febiofest několik nových sekcí. Mainstreamové filmy či distribuční premiéry představí sekce Central Park. Zde bude uveden například britský film Sing Street (2016) o generační vzpouře z poloviny 80. let v Irsku režiséra Johna Carneyho. Ten je znám díky oscarovému snímku Once (2006). Ve stejné sekci se představí i slovensko-česko-maďarské drama Pátá loď (2016) režisérky Ivety Grofové, které bude uvedeno na letošním festivalu v Berlíně v soutěži Generation Kplus. Pro fanoušky filmových žánrů přibude sekce půlnočních filmů Noční cirkus, v níž se mísí bizarní komedie s krvavými a akčními filmy..

Oasis: Supersonic - vzpomínáte na bratry Gallaghery?

Oasis: Supersonic
Hudební nadšenci si budou moct vybírat v sekci dokumentů různých žánrů a stylů Hi-Fi Docs, nahlédnou tak například do soukromí slavné kapely ve filmu Oasis: Supersonic (2016) nebo do života rockové ikony v dokumentu Janis(2015).
Sekce Panoramabude letos zaměřena na současné trendy festivalových filmů. V programu se objeví nově i sekce Masters prezentující nejaktuálnější díla světoznámých režisérů.  Programová dramaturgie letošního Febiofestu vyjde vstříc také divákům, kteří mají v oblibě určitý region, ať už Asii, Balkán nebo Skandinávii. Zůstává i hlavní soutěž Nová Evropa, která představí deset nadějných evropských debutů. V programu bude uvedeno zhruba 150 filmů.
febiofest-2017-hon-na-zvirata-a-lidi-provokativni-ferrara-nebo-nadzvukovi-oasis-1
Předsedou poroty bude režisér Juraj Herz. (foto: Febiofest)
Zájemci o účast v porotě se mohou hlásit přes festivalové stránky až do 28. února, porotcem, jemuž bude předsedat Juraj Herz, se může stát kdokoli od patnácti let jakéhokoli vzdělání, profese či zájmů.
febiofest-2017-hon-na-zvirata-a-lidi-provokativni-ferrara-nebo-nadzvukovi-oasis
Po pražské části programu se festival přesune do regionů v ČR a na Slovensko.