Berlinale vyhrál film z maďarských jatek. Křišťálového medvěda získala Pátá loď Ivety Grófové

Berlinale vyhrál film z maďarských jatek. Křišťálového medvěda získala Pátá loď Ivety Grófové
Z vítězného filmu O těle a duši.
Alexandra Borbély
Z vítězného filmu O těle a duši.
Režijní comeback Ildikó Enyedi (po dlouhých 18 letech) ocenila porota v čele se slavným nizozemským režisérem Paulem Verhoevenem nejen jako řemeslně skvěle odvedený film, ale především proto, že lidem připomene něco, na co v běžném životě příliš často zapomínají, a tím je soucit. Snímek O těle a duši uvede poprvé do českých kin v rámci 4. ročníku filmový festival Be2Can na podzim 2017.
Agnieszka Holland
Režisérka Agnieszka Holland (vlevo) přebírá Stříbrného medvěda za novinku Přes kosti mrtvých. | Ali Ghandtschi
Podobné téma - střet mezi krutými myslivci a milovnicí zvířat středního věku - představila na Berlinale režisérka Agnieszka Holland. Přes kosti mrtvých (2016) vzniklo i za přispění českých koproducentů, v jedné z hlavních rolí se představil Miroslav Krobot. Snímek, který do českých kin vstoupí 20. dubna, byl na Berlinale oceněn Cenou Alfreda Bauera, dalším Stříbrným medvědem. Přes kosti mrtvých představí Agnieszka Holland ještě před českou premiérou v rámci zahájení Febiofestu 23. března v pražském Obecním domě.
Pátá loď
Z filmu Pátá loď. Na snímku herečka Vanessa Szamuhelová. | Denisa Buranová
Úspěch na festivalu zaznamenala též slovenská režisérka Iveta Grófová se slovensko-českým snímkem Pátá loď (2016). Křišťálového medvěda za nejlepší film v sekci Generation Kplus mu přidělila dětská porota. “Vybrali jsme film, který je kreativní a autentický. Je o dvou dětech, které stvořily svůj vlastní malý svět a pravidla. Příbě h filmu je podle nás velmi dojemný a také herci byli velmi uvěřitelní,” uvedla ve svém vyjádření. Pozoruhodný film s celou řadou dětských herců pojednává o malé Jarce, jejíž matka nezvládá rodičovství. Jarka hledá lásku a nachází ji náhodou v kočárku. Ujme se totiž dvou batolat a pokouší se tak napravit svět dospělých svou hrou na rodinu. V českých kinech bude mít Pátá loď premiéru 6. dubna a představí se též v rámci Febiofestu.

Upoutávka na Pátou loď:

Pátá loď
Celkem byly na berlínském festivalu letos uvedeny v nejrůznějších programových sekcích čtyři snímky, které byly natočeny v české produkci nebo s českou koprodukční účastí. Kromě Páté lodi a Přes kosti mrtvých byl v sekci Berlinale Special v mezinárodní premiéře představen Masaryk (2016) režiséra Julia Ševčíka a v sekci Berlinale Retrospective restaurovaná verze české sci-fi klasiky Ikarie XB 1 (1963).
Kompletní výsledky letošního Berlinale naleznete zde.