Recenze: Velká čínská zeď - jaký je nový film od režiséra Hrdiny a Klanu létajících dýk?

Recenze: Velká čínská zeď - jaký je nový film od režiséra Hrdiny a Klanu létajících dýk?
Záhy vychází najevo, že Zeď existuje především proto, aby chránila Čínu před útoky Zergů (tedy, ve skutečnosti se jmenují nějak jako "čan čin čun", ale víte, jak to myslím), kteří se objevují každých 60 let, protože před 900 lety dopadl meteor, který zhmotnil lidskou chamtivost. Nebo něco podobně logického.
A v tom, že se Damon sbližuje s Číňany (především se sexy generálkou, ale platonicky) a poznává, že je lepší bojovat za vyšší princip, než za mrzký peníz. Což je méně super.
Matt Damon
Velká čínská zeď
Po zhlédnutí traileru si jistě snadno vyvodíte (správně), že film Velká čínská zeď (2016) se realitou inspiruje jen velmi volně a ze všeho nejvíc připomíná směs filmů Warcraft (fantasy, kostýmy, akrobatické boje) a Hvězdná pěchota (militarismus, hromady monster a jejich likvidace, včetně hlavního mozkouna).
Jde o drahou čínsko-americkou koprodukci, kterou režíroval Zhang Yimou, ale výsledek má pramálo společného s poetikou jeho Hrdiny (2002) nebo Klanu létajících dýk (2004). Je to především efektní, řvavě digitální videoherní řežba s šílenými kamerovými prostocviky, ve které jde mnohem více o kvantitu, než o kvalitu. A to nemyslím nutně jako kritiku. Rád se podívám na film, jehož značná část působí nějak takhle, ale v o něco lepší grafice a s o něco méně elektrickými kytarami (Ramin Djawadi).

Trailer:

Matt Damon, Yimou Zhang
Celá struktura filmu opravdu působí především jako videohra, ve které jsou typy jednotek a jejich velitelů jasně barevně rozlišeny (aby se nám Číňani nepletli) a splývají v anonymní barevné zástupy, ze kterých nikdo pořádně nevybočuje (ani generálové). A proti nim digitální zástupy low-level mobů, s občasným bossem. A do toho Damon jako hráčova postava, která se zprvu jen diví a plní tutorialy a později se vyleveluje na max. A zdálky mu trochu přicmrndává ještě jeden Španěl a Willem Dafoe, který vypadá poněkud zmatený z toho, v jakém filmu se to ocitl.
Takže ano, tímto stylem to docela funguje. Jen škoda, že nejdou přeskočit nudné cutscény, ve kterých se mluví o spravedlnosti a smyslu života. Ale opravdu jich není moc a brzy opět začne něco příjemně ratardovaného akčního.
Film je zaplaťpánbůh překvapivě krátký (asi 100 minut), takže všechno poměrně rychle odsýpá, moc se nebudete nudit, ale rozhodně z toho nebudete mít nějaký dlouhodobý nezapomenutelný zážitek.
Hodnocení: 70%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S: Viděl jsem 2D titulkovanou verzi.