Sci-fi horor Jsem brána inspirovaný Stephenem Kingem by chtěl režisér Kašpařík vyslat do planetárií

Sci-fi horor Jsem brána inspirovaný Stephenem Kingem by chtěl režisér Kašpařík vyslat do planetárií
Krátký snímek Jsem brána (2016) byl natáčený přímo z pohledu hlavního hrdiny, kosmonauta v karanténě vesmírné lodi, který je zasažen mimozemským virem. Hlavní roli ztvárnil mim Radim Vizváry, ze kterého ve filmu díky natáčení ze subjektivního pohledu budou vidět jenom ruce.
Jsem brána
Jsem brána - z natáčení | facebook filmu
„Přestože Jsem brána je krátký film, neuvěřitelně jsme se na něm nadřeli. Kvůli tomu, že podle smlouvy se Stephenem Kingem nesmí film vydělat ani korunu a může být promítaný pouze na festivalech, jsme měli k dispozici jenom zlomek běžného rozpočtu pro tvorbu filmu. Nedělali jsme ale žádné kompromisy,“ říká režisér Robin Kašpařík.
Nicolas Bordier
Jsem brána - z natáčení | Pavel Gabzdyl
Snímek vznikl hlavně díky pomoci sponzorů a štábu, který pracoval buď zadarmo, nebo za symbolickou částku. Režisérovi se podařilo sestavit tým umělců z celého světa. „Hledal jsem ty správné filmové parťáky, kteří stejně jako já milují film a jsou na jedné vlně. Spolupracovat s nimi pro mě byl velký zážitek,“ říká režisér, jenž má ve štábu třeba českého malíře Jana Gemrota, který namaloval plakát filmu, francouzského kameramana Nicolase Bordiera nebo hollywoodského trikaře Gena Warrena III.
Jsem brána
Z natáčení filmu Jsem brána | facebook filmu
„Seznámení s Genem pro mě byl dar z nebes, protože vytvořit náročné počítačové efekty byla ta nejtěžší věc. Chtěl jsem, aby vesmírná mlhovina, která je vidět z okna kosmické lodi, měla zvláštní poetiku. Proto jsme ji dělali netradiční cestou, kdy její základ nebyl vytvořený na počítači, ale pomocí tisíců snímků organických hmot pod mikroskopem. Ty pro film animoval londýnský experimentální umělec Morgan Beringer. Gene potom ve spolupráci s českými a francouzskými trikaři mlhovinu zasazoval do okna lodi. Strávili jsme tím rok a půl, ale teď to vypadá přesně tak, jak jsem si představoval,“ říká Kašpařík.

Upoutávka:

Robin Kašpařík, Stephen King
Na festivalu v Sydney byla představena verze filmu Jsem brána pro kina. Snímek byl uveden v sekci H.P. Lovecraft Shorts Program spolu s devíti dalšími krátkými filmy z celého světa. Podmínkou bylo, že díla budou inspirována tvorbou spisovatele Lovecrafta, klasika sci-fi, hororu a fantasy, který ovlivnil povídku Stephena Kinga Jsem brána.
Jsem brána
Jsem brána - filmový štáb | facebook filmu

Reakce na uvedení filmu v Sydney:

Ředitel festivalu Dean Bertram: “Hned jak jsem snímek dokoukal, bylo mi jasné, že je pro náš festival jako stvořený. Má chytrý koncept, dokonalé zpracování a krásnou kameru. A co je nejdůležitější pro hororový snímek, přináší opravdický pocit vesmírného děsu. Robin Kašpařík má obrovský talent. Toužím po tom vidět jeho další snímky a věřím, že natočí celovečerák.” 
Divák Daniel Lyons: “Jednoduchý koncept dotažený k dokonalosti. Napínavá atmosféra a postihnutí Lovecraftova ducha vás uzemní.”
Jsem brána
| Pavel Gabzdyl
Verzi filmu Jsem brána pro fulldome planetária nyní režisér Kašpařík se svým týmem dokončuje a hledá sponzory, aby ji mohl brzy představit českým divákům.