Režisér Posledního tanga v Paříži řekl, že scéna s máslem byla v podstatě znásilněním herečky

Režisér Posledního tanga v Paříži řekl, že scéna s máslem byla v podstatě znásilněním herečky
Poslední tango v Paříži (1972) | MGM
Napřed něco málo z historie. Poslední tango v Paříži je erotické drama z roku 1972, které vyvolalo v USA skandál a odneslo si pro znázornění sexu rating X (tedy mládeži nepřístupno). Snímek režíroval Bernardo Bertolucci a v hlavních rolích souložili Marlon Brando, jemuž bylo tehdy 48 let, a mladičká herečka Maria Schneider, které bylo pouhých 19. Snímek se stal pro své pikantní pojetí proslulým po celém světě, často citovanou scénou je pak moment, kdy Brandova postava pomocí kostky másla napřed začne hrdinku příběhu osahávat na intimních místech a následně ji análně znásilní.
A nyní k té části, ze které se člověku vaří krev. Režisér Bertolucci přiznal, že Schneider se scénou, kde měla být znásilněna, nebyla vůbec seznámena dopředu. „Scéna s máslem nás s Brandem napadla až ráno před natáčením,“ řekl Bertolucci. „Svým způsobem bylo strašné, co jsem Marii udělal, když jsem jí o scéně neřekl,“ uvedl Bertolucci. „Chtěl jsem ale reakci od dívky, ne od herečky". Režisér chtěl dosáhnout toho, aby Schneider reagovala poníženě. „Po zbytek jejího života mě nenáviděla,“ dodal. Není se co divit. Podobný moment by nikdy neměla žádná herečka rozhodně zažít.

Scéna s máslem (18+)

Schneider sama před svou smrtí uvedla, že "...se cítila znásilněna a Brando ani Bertolucci se jí nikdy za natáčení neomluvil. Naštěstí se to točilo jen jednou". Bertolucci prohlásil, že sice cítí vinu, ale svého rozhodnutí nijak nelituje. Jestli nelituje toho, že divákům záměrně naservíroval ve filmu to, jak skoro padesátník podobně zneužije dívku, jíž ještě nebylo ani dvacet, tak doufám, že mu to dá ve filmovém pekle někdo pořádně sežrat.
Proč? Protože ne, tohle opravdu není v pořádku. Chtít z herce vymámit co nejupřímnější reakci je samozřejmě naprosto ok. Ale simulovat znásilnění? Brando má jediné štěstí, že se tahle nechutnost, kterou si "jen tak mimochodem vymyslel u snídaně", provalila až po jeho smrti.
Poslední tango v Paříži
Poslední tango v Paříži