Ceny české filmové kritiky bude moderovat Jana Plodková a Jakub Žáček. Přibude kategorie "Mimo kino"

Ceny české filmové kritiky bude moderovat Jana Plodková a Jakub Žáček. Přibude kategorie "Mimo kino"
Jana Plodková v satirickém seriálu Kosmo. | Česká televize
Jana Plodková
Ztraceni v Mnichově | Česká televize
Herečka Jana Plodková, známá například z rolí ve filmech Protektor (2009) nebo Polski film (2012), se už s kolegou Jakubem Žáčkem sešla na natáčení filmu Ztraceni v Mnichově (2015) nebo seriálu Kosmo (2016). Teď si spolupráci zopakují – čeká je společné moderování slavnostního večera Cen české filmové kritiky. „Doufám, že to bude trefné, přesné i zábavné a spolu s Jakubem do slavnostního večera vneseme nekritický pohled do světa filmu,” říká Jana Plodková. Právě film Ztraceni v Mnichově, ve kterém se oba moderátoři objevili, získal vloni od filmových novinářů ocenění za nejlepší scénář, režii i film.
Kosmo
Jakub Žáček v satirickém seriálu Kosmo. | Česká televize
Ceny kritici udělí v 9 kategoriích. Nově totiž přibude kategorie nazvaná Mimo kino. „Chceme tak upozornit na počiny mimo klasickou kinodistribuci, které vznikají pro televizi, internet či galerie a dělají českou audiovizuální kulturu rozmanitější, ale zároveň bývají méně vidět,“ říká za organizační výbor Cen české filmové kritiky filmová redaktorka týdeníku Respekt a šéfredaktorka Cinepuru Jindřiška Bláhová.
Nominace ve všech kategoriích budou vyhlášeny na začátku ledna 2017.
Ceremonii můžou 28. ledna od 20:20 sledovat v přímém přenosu diváci České televize na programu ČT art, která Ceny české filmové kritiky podporuje jako hlavní mediální partner. Hlasování filmových kritiků je veřejné a výsledky hlasování budou následně dostupné online zde.