Zemřel herec a kulturista František Peterka. Představiteli Krakonoše bylo 94 let

Zemřel herec a kulturista František Peterka. Představiteli Krakonoše bylo 94 let
Krkonošské pohádky (1974)
Role judisty byla pro Františka Peterku signifikantní. Celoživotního optimistu to totiž od samotných počátků táhlo spíš ke sportu. Již roku 1940 se nicméně přihlásil ke studiu na dramatickém oddělení pražské konzervatoře. Nástup nacismu znamenal zavření škol a tak se Peterka k divadlu vrátil až roku 1946. Začínal v divadle v Uherském Hradišti, dva roky působil v Olomouci a potom na dlouhá léta zakotvil v libereckém Divadle F. X. Šaldy.
Ladislav Županič, Jana Brejchová, Veronika Týblová, František Peterka, Dagmar Patrasová, Stella Zázvorková
Atlet a vzpěrač si vybudoval jedinečné postavení mezi herci. Hlavní filmovou roli ztvárnil v komunistické propagandě Chlap jako hora (1960) věnující se kolektivizaci. V témže roce se umístil na 4. příčce ankety o nejpopulárnějšího herce. Boxera Tondu si Peterka zahrál ve filmu Vojtěcha Jasného Přežil jsem svou smrt (1960) nebo v muzikálu Dáma na kolejích (1966).
Peterku proslavily komedie Zítra to roztočíme, drahoušku...! (1976), Co je doma, to se počítá, pánové... (1980) a již zmiňovaná Jáchyme, hoď ho do stroje!, kde mu imponuje výstup neopakovatelného "judisty" Koudelky (Luděk Sobota) z oddílu STS Chvojkovice-Brod. Dětské diváky Peterka provázel coby Krakonoš, strážce přírody, lesů a dobrých mravů.
František Peterka, Ilja Prachař
Krkonošské pohádky (1974)
František Peterka prodělal nástupem 21. století těžké zranění, ale díky celoživotnímu zápalu pro sport a neskutečné fyzické kondici se dožil požehnaného věku 94 let.