47. týden-kinopremiéry: Odvážná mořeplavkyně, nejrychlejší muž světa a nový film návrháře Forda

47. týden-kinopremiéry: Odvážná mořeplavkyně, nejrychlejší muž světa a nový film návrháře Forda
Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa | Disney
Rodinné filmy mají (nejen) před Vánoci pré. Studio Disney přináší další animák, tentokrát z exotického prostředí Tichého oceánu. Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa (2016) pojednává o nebojácné dívce vydávající se na nebezpečnou cestu k záchraně vlastního lidu. Příběh je plný klišé, okouzlí ale vizuální zpracování a celá řada svérázných postaviček. Prostě taková Rebelka (2012) z exotičtějšího prostředí.

Trailer:

Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa
Z recenze Františka Fuky: "Nejnovější CGI disneyovka překrásně vypadá. V některých scénách, kdy je kamera trochu dál od postav, jsou záběry nerozeznatelné od skutečné panenské přírody. A když vidíme postavy, sice si je nespleteme s realitou (protože jsou záměrně stylizované), ale každičký centimetr jejich těla je fantasticky vymodelovaný a animovaný. Vlající vlasy! Mokré vlasy!! Mokré vlasy posypané pískem!!! Opravdu dokonalost sama. A díky tomu je většinou příjemné se na Vaianu dívat, i když se v ní zrovna nic zásadního neděje."
Všechny recenze Odvážné Vaiany si přečtete zde. Prozatím 70 procent. Na RottenTomatoes jsou ohlasy ještě o poznání nadšenější.
Amy Adams
Amy Adams
Módní návrhář a příležitostný režisér Tom Ford se vrací na scénu s druhým filmem Noční zvířata (2016). Mysteriózní thriller, který zaujal na festivalu v Benátkách, vypráví příběh kurátorky Susan (Amy Adams) zdánlivě mající vše, co by si mohla přát. Až na ty složité vztahy... Do rukou se jí dostává kniha od exmanžela Edwarda (Jake Gyllenhaal) pojednávající o jednom drsném únosu a mizivé šanci na shledání s manželkou a dcerou. Jakou to má spojitost se Susan? A nemstí se jí dřívější manžel za to, co mu kdysi udělala?

Trailer:

Jake Gyllenhaal, Tom Ford, Isla Fisher, Amy Adams
Novinka Toma Forda opět dráždí umanutým smyslem pro estetickou dokonalost. Cinefilové a recenzenti si přijdou na své. Občas ale ve svých kritikách vyčítají roztříštěný a nedotažený scénář, který se snaží šokovat.
Z recenze Františka Fuky: "Tom Ford je skutečný mistr stylu a dosti zajímavě kombinuje reálné drama s poněkud přehnanou pouštní detektivkou, v jednom cituje druhé, z druhého odkazuje na první, ždímá z herců maximální emoce a skoro pořád je to působivé a vzbuzuje to očekávání, jak to do sebe nakonec všechno zapadne." Všechny recenze si přečtete zde. Prozatím 70 procent.
Usain Bolt
Nejrychlejší muž planety tak, jak ho neznáte. Usain Bolt, držitel 9 zlatých olympijských medailí, jamajský hrdina a nejen sportovní fenomén, se představí v dokumentárním snímku I Am Bolt. Netradičně v pondělí 28. listopadu se rozběhnou projekce v kinech po celém světě. A na 16 místech České republiky. Přidejte se i vy a můžete se těšit na celou řadu nevídaných záběrů a momentů ze života vrcholového sportovce. „Vím, že si spousta lidí na světě myslí, že mě zná, že o mě ví všechno, ale není tomu tak a já jim rád ukážu, jaký je opravdový Bolt,” odpověděl sprinter na otázku, proč šel do natáčení intimního portrétu.
Johanna Korthals Altes, Vincent Nemeth
Frankofonie
Silný a netradiční zážitek slibuje též historické drama ruského režiséra Alexandra Sokurova Frankofonie (2015). Ten se v novince vydává do pařížského Louvreu do doby, kdy metropoli okupovali nacisté. A v hraném filmovém eseji zkoumá vztah mezi uměním, mocí a národní identitou. Na RottenTomatoes má snímek známku 69 procent.
Všichni mají pravdu? Karel Floss a ti druzí.
Všichni mají pravdu? Karel Floss a ti druzí. | Background Films
Tuzemské porevoluční myšlení zkoumá v dokumentu Všichni mají pravdu? Karel Floss a ti druzí. (2016) režisérka Helena Všetečková. Její snímek se věnuje úvahám o náboženství, kapitalismu, anarchii, vlastenectví a dalším humanitním oborům. Osobnosti, které ve filmu vystupují, mají velmi svérázné a jasné názory. Podívejte se na krátké video z filmu a velmi rychle budete vědět, jestli to dáte. 
Jan Vostrčil
Intimní osvětlení | NFA
A závěrem jedna obnovená premiéra dalšího restaurovaného díla ze zlatého fondu československé kinematografie. Intimní osvětlení (1965) Ivana Passera je jediným celovečerním snímkem autora, který natočil ještě na území Československa. V této osobité smutné komedii se na malém městě po deseti letech setkávají dva spolužáci - hudebníci: jeden je členem oblastního symfonického orchestru, druhý to dotáhl na ředitele městské hudební školy, staví rodinnou vilku a hraje na pohřbech... Na scénáři s Passerem spolupracovali další legendy - Václav Šašek a Jaroslav Papoušek.

Upoutávka:

Intimní osvětlení
Seznam všech listopadových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.