46. týden-kinopremiéry: Dva chlápci se zavazadlem. A třetí s kytarou

46. týden-kinopremiéry: Dva chlápci se zavazadlem. A třetí s kytarou
Eddie Redmayne
Fantastická zvířata a kde je najít
Pět let po posledním dílu potterovské série do kin vstupuje první z pěti filmů o fantastických zvířatech J.K. Rowling. Spisovatelka, jejíž obrýlený čaroděj přitáhl ke knihám (a samozřejmě též do kin) pořádný zástup dětí, se ve Fantastických zvířatech a kde je najít ujala hned několika nových rolí; k filmu napsala původní scénář a fantasy též koprodukovala. "Zvířata" sledují události předcházející osudům Harryho Pottera. V jedničce Mlok Scamander (Eddie Redmayne) přichází do New Yorku počátku 20. století s tajuplným kufrem. Co v něm má? Obrovskou sbírku kouzelných tvorů. A jak správně tušíte, rozlétnou se nečekaně do světa.

Trailer s českým dabingem:

Fantastická zvířata a kde je najít
Jaké jsou první ohlasy? 70 procent. Recenzenti na filmu cení dospělejší hrdiny, prvotřídní triky a retro náladu. Podle Františka Fuky nicméně chybí dotaženější scénář. "Temné prokletí, spiknutí, laciné paralely s utlačováním černochů/gayů, spousta náznaků, které budou vysvětleny ve čtyřiceti sedmi dalších filmech, a především neustálá kouzla, to všechno pořád dokola přes dvě hodiny. Kouzla, vyvolávající ve mně neustálé otázky ‚Proč nepoužili tohle kouzlo tehdy a tehdy, kdy by jim to značně ulehčilo situaci?‘" Fanoušci potterovské série ale na rady kritiků nedají. Na tenhle den čekali přes 5 let.
Tom Hanks
Hologram pro krále
Podobně jako si své zavazadlo sbalil Mlok Scamander, činí tak v Hologramu pro krále obchodník s IT proprietami Tom Hanks. A vydává se do saudskoarabské pouště uzavřít největší kontrakt svého života. Jenže, kde je ten bohatý král? A tak Hanks čeká a čeká, sblíží se s lékařkou, rekapituluje svůj dosavadní život, přihodí se mu celá řada absurdních a vtipných mikroepizod. Pro ilustraci si přehrajte trailer.
Hologram pro krále
Tom Tykwer (Lola běží o život, Parfém: Příběh vraha, Atlas mraků) natočil solidně opojný snímek, který zdánlivě nic neřeší, v druhé části sklouzne do "limonády", ale kvůli Hanksovi a situačnímu humoru to za návštěvu kina prostě stojí. Z recenze Františka Fuky: "Tykwerovi se podařilo svěžím způsobem smontovat zdánlivě nesourodé kousky do jedné pestré skládačky, která by objektivně neměla fungovat, ale překvapivě funguje. A natočil jeden z mála příjemných/trochu romantických filmů, zaměřených především na muže středního věku." Všechny recenze najdete zde, prozatím 65 procent.
Bratříček Karel
"Básník s kytarou" má svůj celovečerní film. Bratříčka Karla natočila a z archivních záběrů sestříhala polská režisérka Krystyna Krauze. A pochopitelně se ve snímku zaměřuje na spřízněnost Karla Kryla, který v roce 1969 emigroval do Západního Německa, k polskému revolučnímu hnutí Solidarność. V Den boje za svobodu a demokracii není od věci si Krylův život připomenout.
Karel Kryl
Bratříček Karel | Artcam Films
Uživatel Kinoboxu Sheldon snímek doporučuje se slovy: "Je v něm hodně informací z Krylova soukromého života, i když nečekejte žádný skandální bulvár, samozřejmě... Vysoko hodnotím práci s archiváliemi, Bratříček Karel totiž není typický český film mluvících hlav pronášejících moudra o nápravě světa... ale díky velké práci ve střižně tvoří jasně rozehraný příběh, ve kterém máte pocit, že skutečně sledujete Karla Kryla." Recenze si přečtete zde.
John Romano, Ewan McGregor
Zástup herců-režisérů rozšiřuje Ewan McGregor. Pro svůj debut, kde též hraje, si vybral předlohu literárního giganta Philipa Rotha. Americká idyla (2016) vypráví příběh úspěšného poválečného sportovce a podnikatele Seymoura Levova (McGregor). Pomalu končí 60. léta a dcera Merry (Dakota Fanning) se k překvapení rodičů stává zarputilou politickou aktivistkou, bojující proti vietnamské válce. Poté, co se zapojí do příprav a realizace bombového atentátu, uprchne z domova. Americká idyla je v troskách.
Těžký úkol zadaptovat příběh, odehrávající se v čase několika desítek let, dle recenzentů McGregorovi nevyšel. Ti čeští mu prozatím dávají 43 procent.
Planetárium
Kdo má rád zajímavé mysteriózní snímky, může vyrazit na koprodukční Planetárium (2016). Odehrává se ve Francii 30. let minulého století a producent filmových studií (Emmanuel Salinger) v něm podlehne spiritualistickým seancím dvojice dívek (Lily-Rose Melody Deep, Natalie Portman), které se rozhodne obsadit do vůbec prvního duchařského filmu... Recenze si přečtete zde.
Mimi Branescu
Sieranevada
A závěrem jedno rumunské komediální drama upozorňující na to, jak těžký občas je život v rodinném kruhu. Sieranevada (2016) se odehrává v jednom pařížském bytě jen pár dní po atentátu na redakci Charlie Hebdo. Náš hrdina přijíždí do rodinného bytu, aby uctil památku zesnulého otce. Přijíždí pravoslavný kněz a chystá se hostina. Ten den bude delší, než všechny ostatní v roce... Recenze si přečtete zde. Pochvalné kritiky najdete i na RottenTomatoes.

Trailer:

Sieranevada
Seznam všech listopadových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.