Paterson: Obyčejně neobyčejný film Jima Jarmusche vstoupí již brzy do českých kin

Paterson: Obyčejně neobyčejný film Jima Jarmusche vstoupí již brzy do českých kin
Adam Driver
Adam Driver | Mary Cybulski
Obyčejný život jako forma dokonalého štěstí
Film nás zavádí do prostředí amerického maloměsta Paterson, kde žije řidič autobusu Paterson (Adam Driver), který se v každé volné chvilce věnuje psaní civilní poezie. Každý Patersonův den je zdánlivě stejný jako ten předešlý. Ráno se probudí vedle své milované ženy (Golshifteh Farahani), posnídá a s láskyplně připravenou svačinou vyrazí do autobusového depa. Po práci poslouchá zážitky a plány své ženy a v závěru dne spojí venčení psa s jedním pivem v baru na rohu. Malé nevýznamné detaily však jednotlivé dny zásadně odlišují a vytvářejí tu nejdokonalejší a překvapivě vtipnou zenovou báseň obyčejného života.

Trailer:

Paterson | Aerofilms
Podle Jarmuschových slov bylo jeho záměrem vytvořit „protilék na současné temné filmy, zaměřené výhradně na dramatické zvraty a akci.“ A zahraniční recenzenti se shodují, že mu tento záměr vyšel na výbornou. „Stejně jako v té nejlepší poezii, i v Patersonovi zůstává jeho propracovaná struktura skrytá a divák si její působení ani neuvědomí. V momentě, kdy se poslední záběr změní v černou, vás zaplaví neskutečný příliv emocí, který vás donutí sedět ve tmě až do úplně posledního titulku a užívat si dozvuk tohoto úžasného filmu," napsal v recenzi pro The FilmStage Giovanni Marchini Camia.
V hlavní roli Adam Driver
V hlavní roli řidiče Patersona se v civilní poloze představí současná herecká hvězda Adam Driver, který v posledním díle Hvězdných válek ztvárnil hlavní zápornou postavu Kyla Rena. Jeho veselou a činorodou ženu Lauru ztvárňuje herečka íránského původu Golshifteh Farahani. A nesmíme zapomenout na největšího sympaťáka filmu, který se stává též hybatelem děje - osobitého buldoga.  
Adam Driver, Golshifteh Farahani
Golshifteh Farahani a Adam Driver tvoří harmonický pár. | MFF Karlovy Vary
Město Paterson v USA skutečně existuje a pro film je zcela určující. Právě o něm pojednává jedno z nejzásadnějších děl slavného amerického básníka Williama Carlose Williamse, předchůdce beatníků. Nedaleko Patersonu také vyrůstal básník a duchovní vůdce 60. let minulého století Allen Ginsberg. Všichni tito tvůrci jsou pro řidiče Patersona velkým vzorem a jeho postavu lze vnímat jako zhmotnění Jarmuschovy celoživotní lásky k těmto spisovatelům a jejich vidění světa.

Ukázka z filmu:

Jako jeden z vrcholů programu letošního karlovarského festivalu se Paterson stane sedmým titulem KVIFF Distribution, společného distribučního labelu MFF Karlovy Vary, České televize a Aerofilms.
„Filmy Jima Jarmusche tvoří již řadu let pevnou součást programu karlovarského festivalu. Tento výjimečný filmař má u nás silnou základnu filmových fanoušků a proto se každé uvedení jeho nového snímku setkává s mimořádným ohlasem. Jsme rádi, že nový film Jima Jarmusche Paterson můžeme nabídnout i divákům, kteří neměli možnost jej vidět v Karlových Varech. A věřím, že také mnozí z těch, kteří zhlédli snímek na festivalu, si ho rádi znovu připomenou, protože Jim Jarmusch bezpochyby patří k filmařům, kteří posouvají filmovou tvorbu a dlouhodobě ovlivňují nejen generace diváků, ale i filmařů na celém světě,“ říká prezident MFF KV Jiří Bartoška.