Nejlepší sci-fi snímky všech dob? Odborníci se výrazně neshodli s diváky

Nejlepší sci-fi snímky všech dob? Odborníci se výrazně neshodli s diváky
Se sci-fi žebříčky je to ošemetné. Do leckterých se dostanou filmy, které by se spíš měly zahrnout do škatulky fantasy, katastrofického nebo dystopického žánru. Jaký jen ten divácký? Ten váš?
 1.  87% Návrat do budoucnosti (1985)
 2.  87% Počátek (2010)
 3.  87% Vetřelec (1979)
 4.  86% Matrix (1999)
 5.  86% Terminátor 2: Den zúčtování (1991)
 6.  86% Vetřelci (1986)
 7.  86% Jurský park (1993)
 8.  86% Predátor (1987)
 9.  85% Terminátor (1984)
10. 85% Batman začíná (2005)

Pokračování žebříčku najdete ZDE.
Magazín TimeOut vydal zhruba před rokem anketu, v níž oslovil vědce, spisovatele, kritiky a další povolané znalce s tím, aby vybrali nejlepší sci-fi všech dob. Pojďme se podívat na pilotní desítku. Na kolik se shoduje se vkusem diváků?  Některé filmy se nevešly ani do první stovky, dvoustovky ani třístovky! Rozdíly jsou opravdu velké.
1. 2001: Vesmírná odysea (1968)... 83.místo a 78%
První místo patří filmu, který by mohl zvítězit ve více žánrových Top10. Kubrickovo veledílo oceněné Oscarem za vizuální efekty přišlo do kin rok před přistáním člověka na Měsíci. Autor spolupracoval s NASA, Arthurem C. Clarkem (námět a scénář) a ve svém opojném hloubání se díval nejen do budoucnosti, ale též k samotným prvopočátkům člověka a světa.
Filmový příběh pojednává o letu člověka k Jupiteru a o palubním počítači, který se nechá ovládnout mimozemskou civilizací... To je ale jen odrazový můstek. Spíš než o klasické kinematografické dílo jde totiž o filmovou esej, vizuálně strhující polemiku o povaze lidství a jeho schopnostech. Film vznikal tři roky, hrubý materiál měl kolem 470 (!!!) hodin a při projekci byli očarováni i samotní kosmonauti. Jako kdyby prý díky Kubrickovi byli ve vesmíru podruhé.
2. Blade Runner (1982)... 50. místo a 81%
Harrison Ford
Blade Runner
Režie: Ridley Scott. Legendární hon na poslední replikanty-lidmi stvořené roboty, jehož děj je situován do roku 2019, sice vznikl v roce 1982, ale skutečná režisérova verze tohoto "propadáku" se promítala až o 25 let později. Tvůrce se inspiroval vlivným spisovatelem Philipem K. Dickem, nechal zbudovat hodně temný svět s úchvatnými prvky (například létající auta), angažoval a rozkmotřil si Harrisona Forda. K legendárním patří též hudba Vangelise. Blade Runner požívá kultovního postavení a fanoušci na něj nenechají dopustit. Už v říjnu 2017 se s ním vydají do roku 2049.
3. Vetřelec (1979)...3.místo a 87%
top-10-nejlepsi-sci-fi-snimky-vsech-dob-2

A znovu Ridley Scott. Nekompromisní hororová vyvražďovačka z vesmíru na třetím místě. Obávaného Vetřelce, který postupně zabíjí jednotlivé členy posádky vesmírné lodi, navrhl švýcarský výtvarník H.R. Giger. A vy se během syrově natočeného díla budete pořádně bát. A držet palce kapitánce Ripleyové. Zajímavostí je, že Scott jí v původní verzi filmu připravil pořádně krutý osud - Vetřelec jí měl ukousnout hlavu a poslat vzkaz na Zemi. Studio s tím nesouhlasilo a my se dočkali dalších zdařilých pokračování.

4. Blízká setkání třetího druhu (1977)...81.místo a 78%

Blízká setkání třetího druhu
Blízká setkání třetího druhu
V roce, kdy šly do kin první Hvězdné války, se zrodilo ještě jedno nadčasové sci-fi. Režisér Steven Spielberg natočil svůj pohled na to, jak by vypadalo setkání člověka s mimozemskou civilizací. A vzniklo opojné dílo plné magické atmosféry, nezapomenutelných vizuálních efektů a velmi originálních prvků (například to, jak mimozemšťané komunikují). Snímek řeší dvě důležitá témata: přitažlivost/strach z neznáma a omezenou úroveň lidského porozumění.

5. Vetřelci (1986) ...6.místo a 86%

Sigourney Weaver
Vetřelci | 1986 20th Century Fox

První úspěšný zářez Jamese Camerona v tomto žebříčku. Což se cení o to víc, když si uvědomíme, že Vetřelci navazovali na kultovního Vetřelce (1979). Ze Sigourney Weaver se stala nejuznávanější ženská akční herečka, která na jednu stranu kosí slizouny ve velkém, ale nechybí jí ani cit a mateřská láska. Cameron se s odkazem Ridleyho Scotta popasoval bravurně.

6. Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977)... 21.místo a 83%

Peter Mayhew, Harrison Ford
Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje | 1977/1997 20th Century Fox

Tenhle film odstartoval fenomén, který několikanásobně přerostl své tvůrce. Lucasův pohádkově-galaktický svět s rytíři Jedi, despotickým Impériem a celou řadou ikonických postav učaroval divákům po celém světě. Harrison Ford (Han Solo) se proslavil přes noc, ale své fanoušky mají i další - princezna Leia, Luke Skywalker, Chewbacca, droidi R2-D2 a C3PO nebo Darth Vader. Snímek si odnesl hned šest sošek Oscara - mimo jiné za vizuální efekty, hudbu nebo kostýmy. Star Wars: Poslední z Jediů (2017) již 14. prosince ve vašem kině. Těšíte se?

7. Brazil (1985)... 255.místo a 70%

Brazil

Jedinečný film ovlivněný Georgem Orwellem a bezbřehým anarchismem Monty Pythonů. Tím vším je (kromě dalšího) kancelářská groteska Terryho Gilliama, z které by měl Franz Kafka těžké spaní. Autor děj umístil do těžko definovatelného období. Setkáme se zde s celou řadou prapodivných mechanismů a experimentátorů. A ústřední myšlenkou je téma, které se nás v dnešní době bytostně dotýká. Dokážeme si udržet svobodu jednotlivce, nebo nás plíživě po vzoru "Velkého bratra" spoutá svět strojů, harmonogramů a výpočetní techniky?

8. Metropolis (1927)... 302.místo a 69%

top-10-nejlepsi-sci-fi-snimky-vsech-dob-1

Němý film Fritze Langa ovlivnil vědeckofantastický žánr od základů - máme zde robota, šíleného vědce a necitlivé obří město. Příběh o vzpouře podzemních dělníků pohánějících svět bohatých aristokratů byl poválečnou reakcí na zubožené Německo. Metropolis si oblíbil i nastupující diktátor Adolf Hitler, kvůli čemuž Lang emigroval do USA. Dnešního diváka ohromí neskutečné množství komparsistů, umělecké postupy a vliv na popkulturu.

9. Terminátor (1984)... 9.místo a 85%

Arnold Schwarzenegger
Terminátor | Pannonia Entertainment CZ

Ve sci-fi se cestuje nejen do budoucnosti, ale i zpátky v čase. Když se do L.A. roku 1984 vrátí z 21. století dva "muži" s úkolem zabít/ochránit Sáru Connerovou, můžete očekávat pořádný nášup. Cameronův druhý snímek je ikonou osmdesátek, oslavou Arnolda Schwarzeneggera a nastolením znepokojivé vize: Co by se stalo, kdyby svět ovládly stroje s lidskou podobou? Nesmrtelná je Arnieho hláška "I´ll be back."

10. Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder (1980)...18.Místo a 84%

top-10-nejlepsi-sci-fi-snimky-vsech-dob
Předaleká galaxie na desítce. V pořadí druhý díl takzvané staré trilogie Star Wars, který režíroval Irvin Kershner a z vlastní kapsy platil George Lucas. Natáčelo se 170 dní, Lucas vložil vlastních 30 milionů dolarů, ale nakonec mu tu vyšlo a vzniklo památné dílo. Han Solo a princezna Leia, temný Darth Vader, celá řada úchvatných prostředí, kulis, soubojů a hlášek. "I am your father."      
Poznáte klasické sci-fi filmy podle obrázku?
Obrázek článku