43. týden-kinopremiéry: Doctor Strange a dvanáct dalších!

43. týden-kinopremiéry: Doctor Strange a dvanáct dalších!
A recenzenti se shodují, že novinka jinak hororového autora Scotta Derricksona je příjemným provětráním komiksového žánru. Cumberbatch je prvotřídní. Mysteriózní scény a skoky v čase připomínající Počátek (2010) posouvají universum superhdinů dál. S Doctorem Strangem se zcela jistě nevidíme naposledy.
Doctor Strange
Má to nějaké mouchy? Z recenze Františka Fuky: "Přes všechny plusy se ale filmu úplně nedaří zbavit se nálepky "jen další ucházející Marvelovka". Je to dáno především tím, že musel být přístupný, zábavný a pochopitelný i pro osmileté děti. Takže režisér Scott Derrickson, který umí natočit slušně fungující drsné horory, nemohl více přitlačit na pilu, udělat postavy komplexnější..." Všechny recenze Doctora Strange si přečtete zde. Prozatím 78 procent.
Josef Urban, Jan Budař
Když už jsme u těch hor a hrdinů... Do kin vstupuje česko-slovenské historické drama Tenkrát v ráji (2016) pojednávající o uznávaném horolezci, který obětoval život boji proti nacismu. Josefa Smítku ztvárnil v díle hned tří režisérů kajakář a stříbrný olympionik Vavřinec Hradilek. O filmu vám nic moc dalšího neřekneme, protože zatím nemá jedinou recenzi. Každopádně dobré pošťouchnutí k tomu dohledat si o Smítkovi další informace. Byl to skvělý horolezec a hrdina.
Lukáš Pavlásek
Komici s.r.o. The Tour | Road Movies
"Komickou roadshow, jaká tady ještě nebyla" slibují tvůrci kusu na pomezí dokumentu a inscenovaného humoru Komici s.r.o. The Tour (2016). Hvězdy tuzemského stand-upu pěkně pohromadě a tak, jak je ze zaplněného sálu nemáte možnost poznat. Režíruje Juraj Šajmovič. Upoutávku si můžete přehrát zde.
Shia LaBeouf, Riley Keough
Riley Keough - American Honey
Oscarová režisérka Andrea Arnold natočila další generační výpověď. V American Honey (2016) hraje Shia LaBeouf muže, který se dostane do party lidí, kteří nevědí, co se sebou. Křižují Ameriku, vydělávají si podřadnou prací a dost kriticky zpochybňují onen mýtus amerického snu. To by mohl být přesně ten druh filmu pro LaBeoufa. Emoční jízda, vypjaté situace někde na pomezí tragikomiky, užívání si a autentický přístup k tvorbě. Recenzenti prozatím dávají 67 procent.
Odvrácená strana měsíce
Další zajímavou výpověď přináší německý mysteriózní thriller Odvrácená strana Měsíce (2015), v němž vrcholový právník uteče k přírodě, pozná dívku experimentující s halucinogenními houbami a naplno se projeví jeho skutečná osobnost. Následuje duševní peklo.
Stejně tak je tomu v dalším německém snímku, dramatu 24 týdnů (2016). Těhotná protagonistka filmu řeší, zda si ponechat dítě s diagnózou Downova syndromu a vážnou srdeční vadou. Otřese to nejen jí, ale i jejím mužem.
Akce Arktida
Rodinné norské drama Akce Arktida (2014) vypráví příběh dětí, které helikoptéra vysadí na nehostinném severu. Zima, lední medvědi versus polární zář a nekonečné kupy sněhu. Kdy dorazí záchrana?
Hitchcock/Truffaut
Následuje dvojice francouzských dokumentárních - Francie (2016), v níž režisér ve svém karavanu zpovídá spoluobčany a dozvídá se možná víc než sociologové z všemožných dotazníků, a Hitchcock/Truffaut (2015), kde se tvůrci vracejí k legendárnímu "brainstormingu" dvou slavných režisérů.
Nově založená distribuční společnost Balkanfilm se rozhodla popularizovat zajímavé tituly bývalé Jugoslávie a pro vybraná kina tento čtvrtek nabízí tituly Černí (válečné drama z roku 2009), Táta (horor z roku 2011) a Výstřel (kriminálka z roku 2013). Příští týden budou následovat další.

Upoutávka na Výstřel:

Výstřel
A závěrem se do vybraných kin dostává záznam koncertu rockových bavičů KISS (2016).
Seznam všech říjnových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.