Festival 3Kino se rozšiřuje. Představí kontroverzní Smoleńsk, polský film Petra Zelenky nebo exulanta Reischla

Festival 3Kino se rozšiřuje. Představí kontroverzní Smoleńsk, polský film Petra Zelenky nebo exulanta Reischla
To nejlepší z tvorby Visegrádské čtyřky (Polsko, Česká a Slovenská republika, Maďarsko) představí řada domácích i zahraničních hostů během 40 projekcí. Připraveno je 5 workshopů a speciální promítání pro školy.
Smoleńsk
Smoleńsk, největší tahák letošního festivalu 3Kino.
Největší lákadlo festivalu 3Kino? Bez debat kontroverzní Smole ńsk (režie Antoni Krauze, 2016) zachycující událost z 10. dubna 2010, kdy polský vládní letoun havaroval u ruského města a nikdo z 95 členné delegace v čele s prezidentem Kaczyńskim nepřežil. Snímek odhaluje příčinu této tragédie formou pátrání novinářky objevující nová fakta spjatá s cestou Kaczyńského do Gruzie v roce 2008, kde se pokoušel zastavit ruskou invazi do této země. Rusové a Poláci se nikdy nemuseli a je logické, že ani v tomto příspěvku nebude chybět polská rozhořčenost a zaujatost. Účinek se násobí, když si uvědomíme, že polská delegace tenkrát letěla do Ruska uctít památku obětí válečného masakru v polské Katyni, který měl na svědomí Stalin na počátku 2. světové války. V roce masakru se narodil režisér snímku Antoni Krauze.

Upoutávka k filmu Smoleńsk:

Smoleńsk
Rovněž poprvé bude na českých plátnech představen televizní film Leszka Dawida Vedlejší účinky (Polsko 2013), jehož scenáristou je známý český tvůrce Petr Zelenka. Ceněný televizní počin sleduje morální dilema uznávaného fotografa, který vezme komerční zakázku farmaceutické firmy, aby dal naději otci své ženy na vyléčení. Snímek na festivalu představí režisér Dawid spolu se scenáristou Zelenkou.
Vedlejší účinky
Televizní film Vedlejší účinky představí na festivalu režisér Leszek Dawid a scenárista Petr Zelenka.
Filmařskou lahůdkou pak bude hodinové, dosud neznámé pásmo krátkých filmů, které vznikly mezi lety 1984 až 1989 v režii všestranně nadaného umělce Václava Koubka. Filmy Odjezd, Šatna, Hit a Kárajsou natočeny na 16mm filmový materiál a rovněž se jedná o první uvedení na filmovém plátně.
Juraj Herz
Juraj Herz
Speciální projekci bude mít též původní 35mm verze neprávem opomíjeného filmu Pasáž (1996) režiséra Juraje Herze, který ji osobně uvede. Pasáž vypráví poněkud absurdně laděný příběh, podobenství o moderním světě a jeho tragikomičnosti. Mladému muži se porouchá na dálnici auto. Čas do schůzky s klientem se proto snaží zaplnit v pasáži, kde se ukryje před deštěm. Postupně se však propadá do podivného, bizarního světa, z něhož není úniku. Nakonec se sám stává součástí obrovské mašinérie, která tolik připomíná zastávky a křižovatky lidského osudu.
Pekařův hrobář
Pekařův hrobář je dokumentem o Reischlově dědečkovi. A jeho hrobaři... | 3Kino
Coby host se představí též výrazný tvůrce českého filmu v exilu Václav Reischl (filmy Brouk a Pekařův hrobář). "Mé filmy jsou vlastně mojí psychoterapií ve smyslu potvrzení, že mé tehdejší rozhodnutí má i dnes pro mě platnost. Svou filmovou práci jsem ale nikdy nechápal jako ´exulantskou tvorbu´; spíš jako hledání nějakého všeobecného ´pohledu a chápání´stále se měnící ´reality´. A toto hledání vychází z nespokojenosti s danou realitou nebo jejím ustáleným výkladem,” říká o sobě a své tvorbě sám Václav Reischl.
Fanoušky animované tvorby jistě přitáhne autor řady oblíbených snímků a držitel festivalových cen Pavel Koutský. Na 3Kinu povede workshop o české animaci v zahraničním kontextu na téma „Totální animace“.
Okres na severu
Bizaar pro otrlé. Ve dvoudenním maratonu bude promítnut normalizační Okres na severu.
Nelze opomenout ani představení pro otrlév podobě dvoudenního maratonu, během kterého bude promítnut kompletní český normalizační seriál Okres na severu (režie Evžen Sokolovský, 1981). Projekce má zároveň sloužit jako plná výpověď, co vše mohlo za socialismu vzniknout. Organizátoři festivalu sérii považují po ideové, obsahové a formální stránce za možná to nejhorší, co socialistická československá televize kdy vyrobila.
Mezinárodní filmový festival 3Kino se koná v pražských kinech Atlas a EVALD od 2. do 6. listopadu 2016. Kompletní program a více informací najdete na webových stránkách a facebooku.