Proč nejrozjetější britská kapela své doby nezazněla v Trainspottingu?

Proč nejrozjetější britská kapela své doby nezazněla v Trainspottingu?
Trainspotting a Moloko bar. | 1996 Miramax
Že by manchesterské "beatlesáky" Boyle při skládání soundtracku opomenul? Nikoliv. Důvod je prozaičtější a pokud se mu dá věřit, dost ulítlý. Bratři Gallagherovi si mysleli, že film pojednává o milovnících vlaků, kteří propadli jízdním řádům a seřadištím. Právě to název "Trainspotting" pojmenovává. Tvůrci kultovního filmu to sdělili na jubilejním promítání po 20 letech. Podle producenta Andrewa MacDonalda Danny Boyle usiloval o to protlačit do Trainspottingu nějakou původní nebo novou skladbu Oasis. Ale narazil. Noel Gallagher se k četbě Welshovy knihy, která by mu vše vysvětlila, ani nedostal. Prý ho odradil přebal. 
Trainspotting
Trainspotting | 1996 Miramax
Kývli by britští pozéři nabídce skládat pro film věnující se drogové závislosti? Zřejmě ano. Jak je ale patrné, neúčast v projektu jim úspěch nezarazila. V dubnu 1996, tedy ještě před premiérou Trainspottingu a vydáním soundtracku, Oasis vystoupili na manchesterském fotbalovém stadionu pro 125 tisíc fanoušků. Dva večery po sobě. Zájem o lístky byl obrovský - chtělo je 2.5 milionu Britů! Skupina tím zbořila veškeré dosavadní rekordy v návštěvnosti britských pódiových show.
Do kultovního Trainspottingu se ale nedostala. Na druhou stranu, možná je to dobře a má to tak být. Boyle a spol upozornil na staré harcovníky Iggyho Popa a Lou Reeda nebo elektronické pionýry New Order, Underworld či Primal Scream. A co si budeme povídat, ono to i žánrově sedí víc než Oasis.
Jaká hudba zazní ve filmovém Trainspottingu 2? Dozvíme se 16. února 2017 v českých kinech. Dodejme, že film se inspiroval Welshovou knihou Porno, která sleduje další osudy Rentona a party z Trainspottingu.