CZ tržby: Božíček vypráskal Langdona! Bezva ženská na krku je patnáctá v historickém žebříčku tuzemských otvíráků

CZ tržby: Božíček vypráskal Langdona! Bezva ženská na krku je patnáctá v historickém žebříčku tuzemských otvíráků
Ondřej Vetchý a Petra Hřebíčková ve filmu Bezva ženská na krku (2016) | CinemArt
Ondřej Vetchý, Petra Hřebíčková
Bezva ženská na krku | CinemArt
Předchozí film dua Hoffman-Vejdělek Něžné vlny (2014) startoval v lednu 2014 s návštěvností 57 tisíc diváků a tržbami 8 milionů korun. Což nebyla bůhví jak dobrá čísla vzhledem k tomu, jaké hity tvůrci předtím natočili. Bezva ženská na krku o tomto víkendu (počítá se čtvrtek-neděle) zaútočila na 134 kin a úspěch se dostavil. Snímek vidělo 83.517 diváků, kteří za vstupenky zaplatili 11.36 milionu korun. Což je druhý letošní nejlepší start českého filmu (po Lídě Baarové) a celkově 15. nejúspěšnější v rámci historických premiérových víkendů - před Bezva ženskou na krku je na 14. příčce Tmavomodrý svět (84.066 diváků). V rámci tržeb je "Bezva ženská" ještě o stupínek úspěšnější. Kdo by to do obyčejné a nevybočující komedie řekl...
Felicity Jones, Tom Hanks
Inferno na druhém místě žebříčku.
Robert Langdon? Ten má docela jiné starosti. Ve třetí filmové adaptaci knižního bestselleru Inferno se vydává do Florencie a Instanbulu, aby znovu luštil symboly a zachránil svět před tajnou klikou mocných. Stačilo to ale pouze na druhou příčku s návštěvností 46.067 diváků a tržbami 6.69 milionu korun. V USA se snímek s odhadovaným rozpočtem 75 milionů dolarů ještě nepromítal. Ve zbytku světa utržila mysteriózní podívaná 50 milionů.
Lauren McCrostie
Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti skončil třetí. | Twentieth Century Fox
Třetí víkend v kinech a poprvé jiná než první pozice. Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti se propadl o 40 procent až na třetí příčku. Do 51 kin přišlo na fantasy s nádechem hororu 21.867 diváků. Za vstupenky zaplatili 3.21 milionu korun. Nová Burtonovka má našlápnuto mnohem lépe než starší film, který milovník temných stínů pouze produkoval - Alenka v říši divů: Za zrcadlem (2016). Oba snímky těží z renomé proslulých knih, jen té Alenky už se za dekády různých zpracování diváci přejedli. První Burtonova Alenka utržila v roce 2010 miliardu dolarů, ta letošní při rozpočtu 170 milionů už "pouze" 299. "Sirotčinec" stál tvůrce 110 milionů a prozatím posbíral za necelý 3 týdny od nasazení do kin 200 milionů. Vzhledem k proslulosti knižního bestselleru to ale také není žádný extra výsledek. Burton se hledá - komerčně i autorsky.
Emily Blunt
Dívka ve vlaku skončila čtvrtá.
Čtvrtá skončila stejně jako minulý - premiérový - víkend mysteriózní Dívka ve vlaku (2016). Do 48 kin přišlo na tuhle hříčku s časem, postavami a divákem 17.644 fanoušků žánru. Za vstupenky utratili 2.55 milionu korun. Ani tahle adaptace knižního bestselleru to u diváků nevyhrála. Snímek s rozpočtem 45 milionů dolarů celosvětově utržil "pouhých" 79 milionů. Nechtělo by to zapracovat konečně na nějakém originálním scénáři?
Renée Zellweger, Colin Firth, Patrick Dempsey
Dítě Bridget Jonesové
Dítě Bridget Jonesové (2016) se velmi sympaticky drží pátý víkend mezi nejúspěšnějšími. Oproti předchozímu období návštěvnost sice klesla o 46 procent, ale i tak romanticko-cynická komedie solidně válí. Aktuálně na film přišlo 15.661 diváků, kteří za vstupenky zaplatili 2.36 milionu korun. Celkově má titul s herečkou Renée Zellweger v hlavní roli na kontě 306.135 platících, kteří za lístky utratili přes 44 milionů korun. To jsou třetí nejlepší čísla mezi všemi snímky aktuálního žebříčku UFD Top 20. Lépe na tom jsou už jenom animáky Doba ledová: Mamutí drcnutí (338.761 diváků, 46.9 milionu korun) a Tajný život mazlíčků (437.241 diváků, 59.6 milionu korun).
Lichožrouti
Lichožrouti | Total HelpArt - T.H.A
Ze čtvrtečních premiérových titulů se do žebříčku dostala už jen komedie Zilionáři (12. místo, 4.397 diváků, 632 tisíc korun). V rámci předpremiérového víkendu se promítal tuzemský animák Lichožrouti (2016). Filmová adaptace oblíbené knihy o pojídačích ponožek přitáhla do 29 kin 7.446 diváků. Za vstupenky zaplatili 1 milion korun. Oficiální start je naplánován na čtvrtek 20. října. V pondělí se dozvíte, jak se Lichožroutům a dalším snímků dařilo.
Aktuální žebříček TOP 20 tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.