US tržby: Dívka ve vlaku si dojela pro první místo

US tržby: Dívka ve vlaku si dojela pro první místo
Dívka ve vlaku má výrazně slabší recenze (pouhých 43% na Rottentomatoes, Zmizelá drží 88%), přičemž i startovné je z chudšího ranku. Zmizelá startovala dva roky zpátky v říjnu za 37 milionů dolarů. Dívka ve vlaku to dotáhla na 24. To samozřejmě není přímo málo - na první místo to stačí, film navíc stál pouhých 45 milionů, takže se 100% zaplatí (ze zbytku světa již stihli přitéct dalších 16). Druhá Zmizelá se ale vážně nekoná. Nejde o úplně špatnou žánrovku, mistrovině Davida Finchera, v níž Ben Affleck prožíval velmi netradiční manželství s Rosamund Pike, se ale ani omylem neblíží. Což je jednoznačná škoda, neboť ohlasy na knihu jasně říkají, že potenciál tu byl.
us-trzby-divka-ve-vlaku-si-dojela-pro-prvni-misto
Druhá novinka skončila až na šestém místě. Jde o novou verzi klasického historického eposu Zrození národa z roku 1915. Remake od počátku neměl ambice extra válet v kinech. Ostatně, téma otroctví je něco, na co jsou v Americe pořád citliví a (minimálně ti světlejší) neradi o tomhle kostlivci mluví, nedej bože, aby se na to dívali v kinech. Snímek má tak především oscarové cíle. A ty by mohl, vzhledem k pozitivním recenzím, naplnit. Startovné za 7 milionů každopádně film odsuzuje k finančnímu neúspěchu (už proto, že mimo Spojené státy tuplem tohle téma v kinech vyhledávané nebude).
Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti po minulém Pyrrhově vítězství ustoupil na druhou pozici se ztrátou 47% a připsal si 15 milionů. Pořád platí, že v Americe film málo vydělává, ve zbytku světa jsou ale diváci podstatně zvědavější a snímek má díky tomu na celkovém kontě již 145 milionů dolarů. Zdá se, že minimálně na čtvrt miliardy dosáhne, což by studiu mohlo mělo stačit k tomu, aby nebyl Sirotčinec veden na letošní černé listině (nezapomínejme, že nebyl levný - stál 110 milionů, nemluvě o propagaci).
Deepwater Horizon: Moře v plamenech
Deepwater Horizon: Moře v plamenech
Tam naopak podle všeho skončí drama Deepwater Horizon: Moře v plamenech. Stejný rozpočet, ale pramalý zájem všude a dosavadní celosvětové tržby 66 milionů. Jde možná o příběh jedné z největších lidmi způsobených katastrof na světě, to ale ještě neznamená, že to lidi zajímá.
Jak si vedly ostatní filmy, to zjistíte v našem kompletním žebříčku US tržeb.