CZ tržby: Ellisův Anthropoid, Burtonův Sirotčinec nebo Dítě Bridget Jonesové?

CZ tržby: Ellisův Anthropoid, Burtonův Sirotčinec nebo Dítě Bridget Jonesové?
Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti skončil třetí. | Twentieth Century Fox
Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti
Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti skončil třetí. | Twentieth Century Fox
U diváků to o víkendu (počítá se čtvrtek-neděle) nevyhrálo Dítě Bridget Jonesové (2016) ani hrdinský Anthropoid, nýbrž nový fantasy film Tima Burtona - Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti. Tenhle snímek, kde vystupují děti se superschopnostmi á la X-Men, je údajně určen i dětem, ale místy spíš připomíná lekačkový horor. Přesto skončil "sirotčinec" první s poměrně velkým náskokem. Na adaptaci literárního díla vyrazilo do 125 kin 50.813 diváků. V pokladnách nechali 7.24 milionu korun. Film měl o víkendu premiéru i v USA a zbytku světa. Tam "sirotčinec" s rozpočtem 110 milionů USD utržil 65 milionů.
Renée Zellweger
Dítě Bridget Jonesové patří již měsíc k nejúspěšnějším titulům. | Universal Pictures
Třetí víkend v českých kinech a momentálně druhá příčka pro Dítě Bridget Jonesové. Na dvanáct let starý - nepříliš povedený - druhý díl se podařilo velmi dobře navázat. Do 57 kin vyrazilo na Bridget 31.339 diváků, kteří za vstupenky zaplatili 4.74 milionu korun. Celkově má snímek na kontě návštěvnost 228.536 diváků a tržby 33 milionů korun. Příjemné překvapení. Film s rozpočtem 35 milionů USD celosvětově utržil už přes 120 mega.
Aňa Geislerová, Cillian Murphy
Anthropoid
Koprodukční Anthropoid skončil až třetí. Premiéru měl historický snímek poukazující na největší odbojový čin 2. světové války ve středu 28. září na Den státnosti. Distributor snímek s hereckými hvězdami Cillianem Murphym a Jamie Dornanem vyslal do 80 kin, přišlo na něj 24.740 diváků a tržby činily 3.5 milionu korun. Kontroverznější a bulvárnější Lída Baarová pro srovnání otevírala koncem ledna s čísly 106.053 diváků a 14 miliony korunami.
Odhadovaný rozpočet Anthropoidu byl 9 milionů USD a prozatím celosvětově utržil přes 3. Koproducent Kryštof Mucha to považuje za úspěch a hranici, která dělí malý-provinční film od díla, které má na to jít do světové distribuce. Zkušenosti k nezaplacení.
Tajný život mazlíčků
Tvůrci snímku Tajný život mazlíčků mají důvod k radosti.
Tenhle animák se drží na výsluní i během pošmourného podzimu. Tajný život mazlíčků (2016) se do kin dostal před necelými dvěma měsíci, aktuálně je čtvrtý a v rámci celkového Top 20 se mu žádný jiný film nevyrovná. Tento víkend na film přišlo do 68 kin 11.741 diváků. Tržby činily 1.45 milionu korun. Celkově mají "mazlíčci" na kontě 413.074 platících a 56.6 milionu korun. Snímek s rozpočtem 75 milionů USD utržil celosvětově přes 833 milionů. Jak na tom bude druhý díl?
Hned za "mazlíčky" skončil další animovaný film, Čapí dobrodružství (9.961 diváků, 1.32 milionu korun). V porovnání s výše zmiňovaným hitem ale nemůže mít tenhle animák bůhví jakou životnost. Stál sice jen o 5 milionů amerických dolarů méně než "mazlíčci", celosvětově ale utržil "pouze" 77 milionů.
Mark Wahlberg
Deepwater Horizon
Katastrofické drama natočené dle skutečných událostí z Mexického zálivu Deepwater Horizon dosáhlo o premiérovém víkendu na šesté místo. Boj o život na ropné plošině sledovalo 7.244 diváků, kteří za vstupenky utratili 1 milion korun. Snímek brnká na notu amerického vlastenectví a ekologického aktivismu. Dílo se štědrým rozpočtem 110 milionů USD za první víkend celosvětově utržilo 33 milionů.
Prázdniny v Provence
Prázdniny v Provence
Jediným ryze českým zástupcem v žebříčku Top 20 je letní komedie Vladimíra Michálka Prázdniny v Provence (2016). Snímku aktuálně patří sedmá příčka s návštěvností 7.088 diváků a tržbami 1 milion korun. Za necelé tři týdny od nasazení film vidělo 70.770 platících, kteří za vstupenky utratili necelých 10 milionů korun.
Aktuální žebříček TOP 20 tržeb a návštěvnosti tuzemských kin najdete ZDE.