39. týden-kinopremiéry: Atentát na Heydricha, Burtonův sirotčinec a moře v plamenech

39. týden-kinopremiéry: Atentát na Heydricha, Burtonův sirotčinec a moře v plamenech
Anthropoid - na snímku Jamie Dornan, Toby Jones a Cillian Murphy. | James Lisle / Bleecker Street
Anthropoid
Před osudným atentátem Reinharda Heydricha. | če
Byl to nejodvážnější odbojový čin, kterým se českoslovenští výsadkáři zapsali do světových dějin. Atentát na Heydricha byl do filmové podoby zpracován hned několikrát, tentokrát se ale jedná o přírůstek s ambicemi poukázat na událost v kinech po celém světě. Britský režisér Sean Ellis natočil Anthropoid v anglicko-francouzsko-české koprodukci a za asistence hereckých es Cilliana Murphyho (Jozef Gabčík), Jamieho Dornana (Jan Kubiš) nebo Tobyho Jonese (odbojář Jan Zelenka-Hajský) .
Po premiéře na karlovarském festivalu se snímek vydal do amerických a britských kin. Dneškem počínaje mohou jít po stopách operace Anthropoid i čeští diváci. Co je čeká? Dvouhodinové drama, které by se dalo rozdělit na první - výpravnější - část před atentátem a druhou půli, v níž se bude obléhat kostel sv. Cyrila a Metoděje. Reproduktory, ušní bubínky a oční sítnice si při tom neodpočinou.

Trailer:

Anthropoid
První půle Anthropoidu je únavnější, ústřední postavy vykresluje poměrně ploše. Murphy Dornana dost výrazně přehrává. Bezprostředně po atentátu nicméně režisér zařadí nejvyšší stupeň a divák si příliš neodpočine. Ukrývání, gestapácké výslechy, zmínka o vyhlazení Lidic, zrada a dobývání pravoslavného kostela. Řadě scén se nedá upřít delirijní působivost. Autoři se však nevyhnou některým faktickým nepřenostem nebo lehce kýčovité symbolice. Tuzemského diváka rozesmějí čeští herci mluvící anglicky. Angličtinou vládnoucí publikum tato volba může zmást.
Ve výsledku jde o lehký nadprůměr. Režisér Ellis na vzniku snímku pracoval během 15 letého období. Osobitější tvůrčí vklad by jistě neuškodil. Všechny recenze snímku si přečtete zde. Prozatím 62 procent.
RINO - Příběh špióna
A když už jsme u těch československých dějin a historie, je třeba zmínit čtvrteční premiéru dokumentárního filmu Jakuba Wagnera RINO - Příběh špióna (2015). Ten si po Váňovi (2012) vybral do svého nového snímku dost velké sousto, zpovídal agenta Karla Köchera, který slídil v CIA, byl odhalen a v rámci výměny na takzvaném Mostě špionů přešel zpátky na "východ".
Co se ze snímku dozvíme? Že Köcher a jeho žena opustili v 60. letech Československo, žili si celkem spokojeně v New Yorku, Köcher se vypracoval na překladatele odposlechů v CIA, o čemž vynášel na "východ" (StB a KGB) zprávy. Ve filmu vystupují bývalí vysocí představitelé jak amerických, tak ruských tajných zpráv. A na Köchera mají poměrně rozdílný pohled. Ostatně, celý svět špionáže je patřičně schizofrenní. Nejen diváci nevědí, komu, co a proč (ne)věřit.

Trailer:

RINO - Příběh špióna
Köcher údajně nejprve s autory dokumentu hodlal spolupracovat, ale po x letech natáčení začal mít připomínky a s režisérem se rozkmotřil. Je to z jeho strany jen hra dosáhnout svého, etablovat se jako člověk, který sice sloužil východní rozvědce, ale chtěl pádu režimu napomoci zevnitř? To jsou jen dohady.
Mnohem více informací - i když je samozřejmě třeba pochybovat o jejich věrohodnosti - poskytl Köcher v rozhovoru Daniele Drtinové. Dokument RINO - Příběh špióna se zastavil na půli cesty, poněvadž se rozhodl pro nemožný úkol. Recenze snímku si přečtete zde. Prozatím 60 procent.
Ella Purnell, Lauren McCrostie
Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti | Twentieth Century Fox
Tohle by měla být ideální látka pro vyznavače temných stínů Tima Burtona. Do kin můžete počínaje čtvrtek vyrazit na jeho adaptaci oblíbené knihy Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti (2016). V dobrodružné fantasy se Jake (Asa Butterfield) dostane do domu slečny Peregrinové (Eva Green), který budí zdání opuštěnosti. Je nicméně plný chráněnců vládnoucích neuvěřitelnými schopnostmi. Má je i příchozí Jake? Prozatím se můžete podívat na filmové upoutávky. Tuzemské recenze nejsou k dispozici. Ty zahraniční snímku dávají 58 procent.
Deepwater Horizon: Moře v plamenech
Deepwater Horizon: Moře v plamenech
Roku 2010 došlo na ropné plošině v Mexickém zálivu k jedné z největších člověkem způsobených katastrof. Deepwater Horizon: Moře v plamenech (2016) připomíná tyto smutné události a ukazuje zase jednou vztyčený ukazováček. Plošina byla technologickým unikátem, vrt provedla do hloubky 10 kilometrů (1.200 metrů pod hladinu zálivu). 20. dubna 2010 došlo k expolozi a o dva dny později se plošina potopila. Unikající ropa způsobila největší zamoření pobřežních vod v historii USA. Prezident Obama zatrhl další podobné hazardování s přírodou, načež dal těžbě opět zelenou.

Trailer:

Deepwater Horizon: Moře v plamenech
Působivé akční drama sleduje pracovníky ropné plošiny, kteří prožili hotové peklo. Režíruje Peter Berg (Na život a na smrt, Bitevní loď), v hlavních rolích Mark Wahlberg a Kurt Russell. Tuzemští recenzenti prozatím dávají téhle spalující podívané 80 procent. Na RottenTomatoes pějí ještě větší chválu.
Tři generace
Hvězdné herečky se sešly v komediálním dramatu pojednávajícím o vztahu tří ženských generací. Elle Fanning si chce změnit pohlaví, protože se cítí jako kluk. Její/jeho matka Naomi Watts také tápe. A babička Susan Sarandon neví, zda se ze všeho nejvíc smát nebo brečet. Změnu pohlaví nicméně nemůže podstoupit bez podpisu svého biologického otce, kterého hodně dlouho neviděla... Recenze snímku Tři generace (2015) si přečtete zde. Prozatím 68 procent.
Svatý Petr a papežské baziliky Říma
Svatý Petr a papežské baziliky Říma
Milovníci umění a památek, kteří nemají rádi cestování a postávání ve frontách, mohou vyrazit do Říma za skvosty duchovního stavitelstvgí v dokumentárním filmu Svatý Petr a papežské baziliky Říma (2016). Jde o další zastávku mezi světovými metropolemi, kterou distribuční společnost Pannonia Entertainment připravila. Čekají vás působivé záběry sakrálních památek, které byste takhle naživo jen tak nespatřili. Upoutávku najdete zde.
Bílá nemoc
Bílá nemoc | NFA
Anthropoidem jsme začali a pomyslné kolečko tématicky uzavřeme obnovenou premiérou restaurované klasiky Bílá nemoc. V Čapkově adaptaci divadelní hry vystupuje Hugo Haas, který protitotalitní dílo taktéž režíroval. Karel Čapek nebyl o nic méně statečný než českoslovenští výsadkáři. Je obdivuhodné, jak rychle dokázali umělci té doby na budoucí hrozbu nadčasovými díly zareagovat. 

Trailer:

Bílá nemoc
Seznam všech zářijových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.