Brutální komiksový hrdina se konečně vrátí do kin! A natočí ho ten nejpovolanější tvůrce

Brutální komiksový hrdina se konečně vrátí do kin! A natočí ho ten nejpovolanější tvůrce
Spawn | New Line Cinema
Spawn přišel v roce 1997, tedy v době, kdy ještě nikdo moc netušil, jak by taková filmová adaptace komiksu měla vypadat. Tim Burton sice svými Batmany naznačil cestu, pořád to ale bylo málo. Spawn předcházel skutečným průkopníkům (v následujících třech letech vstoupili do kin Blade, Spider-Man a X-Meni) a pohyboval se v tónině experimentálních filmů, které buď extrémně tlačily na pilu (Maska, Pancéřová holka) nebo se naopak snažily působit dojmem čistě žánrového filmu (Muži v černém, Timecop).
Tvůrci Spawna se rozhodli, že budou otevřeně komiksoví a současně temní. K dispozici měli na tu dobu slušných 40 milionů dolarů a uspěli tak napůl. Snímek kritika víceméně rozcupovala, rozpočet se ale v kinech zaplatil dvakrát (a to nebylo na tu dobu vůbec málo). Zajímavá byla atmosféra. Díky ujetému klaunovi v podání Johna Leguizamoa byla totiž ještě úchylnější, než co předváděl Burton za pomoci Dannyho DeVita a Michelle Pfeiffer v Batman se vrací (1992). Za zmínku stojí i triky. Měly sice extrémně proměnlivou kvalitu (takové návštěvy pekla působily legračně už v době uvedení filmu do kin), některé Spawnovy kousky ale dodnes mají dostatečný wow efekt.
Od té doby se Spawn do kin nepodíval. Jeden z fanoušků se proto dva roky zpátky rozhodl postavu připomenout vlastním trailerem na film z roku 1997.

Moderní fanouškovský trailer:

Spawn
Parádní moderní trailer mimo jiné ukázal, že správným střihem jde v rámci upoutávky skutečně prodat cokoli. Však si to porovnejte s originálem, který nese dobovou zaprášenost (dřív se zkrátka trailery dělaly s menší úderností).

Původní trailer z roku 1997:

Spawn
Pokud jste dostali chuť si starého Spawna pustit (i třeba jen z nostalgie - kdo nadšeně vymetal kina v druhé polovině devadesátek, tomu podobné kousky zpravidla neunikly), můžete si ho v našich končinách sehnat, ale jen na DVD.
No a jak to vypadá s novou adaptací? Natočí ji letos sám tvůrce Spawna Todd McFarlane, což je pro fanoušky předlohy pravděpodobně ta vůbec nejlepší možná zpráva. O své filmové adaptaci říká, že bude film z roku 1997 ignorovat, scénář je hodně temný, brutální, děsivý a film bude mít rating R (přičemž se při natáčení hodlá režisér inspirovat klasikou Jakubův žebřík).
Kdo si zahraje hlavní roli? Jamie Foxx, který si již komiksovou roli vyzkoušel v Amazing Spider-Man 2. Další výraznou postavou bude detektiv Twitch, jemuž gang brutálně zabije dceru a on se spojí se Spawnem, aby se mohl pomstít. A i tady nebude žádný komiksový nováček, neboť si Twitche zahraje Jeremy Renner, jehož fanoušci Avengers dobře znají jako Hawkeye.
brutalni-komiksovy-hrdina-se-konecne-vrati-do-kin-a-natoci-ho-ten-nejpovolanejsi-tvurce
P.S. V původním Spawnovi hraje záporáka Martin Sheen, který pravidelně trousí suché hlášky, zatímco pokuřuje doutník, jeho pravá ženská ruka chodí v latexovém oblečku s obřím výstřihem a přirozeně do toho všeho hraje hardcore muzika s přispěním Marilyna Mansona. Prostě devadesátky!
Michael Sheen
Spawn