Recenze: The Beatles: Eight Days A Week - The Touring Years

Recenze: The Beatles: Eight Days A Week - The Touring Years
The Beatles
Pokud jste expert na Beatles, pravděpodobně v tomto filmu nenajdete žádná nová fakta, o kterých byste dosud nevěděli. Z hlediska fakt by se dokonce dal tento film označit spíše za povrchní, neboť se téměř nijak nevěnuje tomu, co členové Beatles dělali před začátkem svého "slavného období", téměř nijak se nevěnuje jejich rodinám a - pozor - končí ve chvíli, kdy Beatles přestanou koncertovat (konec 60. let).
Jejich "studiové období" je zmíněno jen letmo úplně na konci, smrt Johna Lennona není zmíněna vůbec, atd... Jako kdyby tvůrci počítali s tím, že bude natočeno pokračování. Podtitulek "The Touring Years" tedy nelže a film se nesnaží být průřezem kompletní hudební kariéry tohoto hmyzu.
Trailer:
The Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years
Ovšem to, co nám film nabídne, je zpracováno excelentně. Tak excelentně, že spoustě diváků asi ani nedojde, jak obtížné bylo třeba napasovat nově remasterované nahrávky na nejstarší amatérské filmové záznamy koncertů tak, aby to vypadalo, že při nich slyšíme kontaktní zvuk ve slušné kvalitě. Nebo přebaly alb a staré fotografie, které jsou nenápadně decentně "rozpohybované".
Krásně to šlape, obsahuje to pár dobrých vtipů, pár vzpomínek tehdejších nadržených mladých fanynek (Whoopi Goldbergové, Sigourney Weaverová), samozřejmě i pár kompletních písniček od Beatles - a je to svižně sestříháno, takže jsem se nenudil ani při písničkách, které bych normálně samostatně neposlouchal.
Docela se těším na druhý díl.
Hodnocení: 80%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE