Agent RINO přešel Most špionů. Brzy se objeví i v českých kinech

Agent RINO přešel Most špionů. Brzy se objeví i v českých kinech
Loni natočil kvalitní historický thriller o takzvaném Mostu špiónů Steven Spielberg. Ve filmu se věnoval první výměně agentů z 10. února 1962. Podrobnosti jste si u nás mohli přečíst v rozhovoru se synem amerického pilota Garyho Powerse, který byl sestřelen při výzvědném letu U-2 nad SSSR a výměnou za něj putoval přes Most špionů na východní stranu železné opony Rudolf Ivanovič Abel. Nutno dodat, že velmi často navrácené agenty v sovětské náruči nečekalo vůbec nic dobrého.
Karel Köcher
Karel Köcher | A-Company Czech
Dokumentární snímek Jakuba Wagnera RINO - Příběh špióna (2015) cílí na Karla Köchera, proslulého agenta KGB, který dostal za úkol infiltrovat americkou CIA. Je to příběh s ambicemi věnovat mu celovečerák. Už samotný způsob, jak se Köcher s manželkou vydal v roce 1965 do New Yorku, přihlásil se na univerzitu a snažil se vypadat jako bezstarostný hipík, by ocenil nejeden scenárista. Na druhou stranu je dobře, že vznikl o Köcherově životě právě dokument. Celovečerák by šel po senzacechtivosti a efektu, dokumentární snímek se může věnovat faktům. I když, kdo někdy četl nějakou špionážní knihu (nikoliv fiktivní román), moc dobře ví, že se kamuflovalo na entou, pravda se hledala v labyrintech za několika rohy a občas nešlo samotným autorům životopisných děl věřit. Velmi často si takzvanou upřímnou zpovědí žehlili pokřivené renomé.

Trailer:

RINO - Příběh špióna
Karlu Köcherovi je v současnosti 83 let. Ve filmu Jakuba Wagnera vystupuje, ale údajně šlo o velký boj, než byl výsledný snímek dokončen. Köcherovi a jeho ženě některé výpovědi ve finálním sestřihu neseděly. Což není překvapivé. Köcher aktivně bojoval proti USA a demokraticky smýšlejícím lidem (narozdíl od Josefa Frolíka, který se naopak k Američanům připojil). Pamětníci jsou dosud živí. Agent ve výslužbě se navíc po takzvané sametové revoluci prsil tím, že ví, kdo a jak do čela Československa dostal Václava Havla. Vše prý řídila CIA a její agent Pavel Tigrid...
RINO - Příběh špióna
CIA, KGB. Ve výsledku je nejspíš úplně jedno, na které straně stojíte. Důležitý je přístup k informacím. Poté můžete zpochybnit většinu toho pozlátka, které veřejnosti média a autority předkládají. Konspirace? Možná. Ale když si uvědomíte, že jednoho z prvních bezpečnostních poradců slovenské firmě Penta dělal poslední šéf estébáků Lorenc, člověka zamrazí. A těch případů je daleko víc...
RINO - Příběh špióna zamíří do českých kin 29. září. Snad nás režisér Wagner neopije lacinými báchorkami, ale podívá se do neúprosného soukolí světa, v němž nikdo nemohl nikomu věřit, ale vzájemně na sobě byli všichni závislí.
RINO - Příběh špióna
Režisér Jakub Wagner a Karel Köcher. | A-Company Czech