35. týden-kinopremiéry: Spielbergova Disneyovka, úspěšný horor, taxikářský debut a ikonická Casablanca

35. týden-kinopremiéry: Spielbergova Disneyovka, úspěšný horor, taxikářský debut a ikonická Casablanca
Na dobrodružný fantasy snímek Obr Dobr (2016) zve do kin Steven Spielberg. V novince se inspiroval v USA populární knižní předlohou Roalda Dahla pojednávající o vztahu dívky a laskavého vegetariánského obra, kteří se postaví zlým lidožroutským obrům. Scénář je posledním dílem Melissy Mathison (E.T. - Mimozemšťan).
Jaká je Spielbergova novinka, kterou natočil jako první film pro studio Disney? Přístupnější dětem než místy hororově vyznívající předloha. Správně atmosférická a budující napětí. Pro dospělého diváka ale místy až příliš rozvláčná.
Steven Spielberg, Roald Dahl
Z recenze Františka Fuky: "Jistě je chvályhodné vidět dětský film, který výjimečně celý nepozůstává jen z ječení, honiček a padání do výkalů. Ale Spielberg jde do opačného extrému, kdy oba hlavní hrdinové sedí desítky minut v jednom prostředí a povídají si, přičemž oba působí poněkud zpomaleně a oba mě vlastně místy iritovali. Naštěstí v poslední čtvrtině filmu dojde ke slušnému oživení, kdy se docela radikálně změní styl směrem ke skoro groteskové taškařici, a i když ani to není bezchybné, není to aspoň nuda."
Všechny recenze si přečtete zde. Prozatím 56 procent, což je o dost méně než na webu RottenTomatoes. Ten dává průměrnou známku 75 procent.
Až na severní pól
"Jdi za svým snem, třeba až na konec světa..." vybízejí tvůrci animáku Až na severní pól (2015). Francouzsko-dánský snímek má minimalistický vizuál, je datován do 19. století a vypráví o patnáctileté ruské dívce Saše, která se na severní pól vydává hledat ztraceného dědečka - významného vědce a polárníka. Proti vůli rodičů, kteří Saše už vybrali nápadníka a nalinkovali jí život. Na konci 19. století se cestovalo jinak než dnes, příroda byla nejen krásná, ale i nesmlouvavě drsná. Podaří se Saše dědečka najít? Dozvíte se v kinech. Recenze snímku si přečtete zde.
Stephen Lang
Smrt ve tmě
A je tu další nenápadný horor, který si získal americké publikum. Přitáhne i to české? Smrt ve tmě (2016) má zajímavou zápletku - pojednává o mladých zlodějích, co se rozhodnou okrást bohatého a zdánlivě bezbranného slepce (Stephen Lang). Jak je ale známo, nevidomí mají vytříbené smysly. A trojice lupičů se o tom spolu s diváky přesvědčí.
Stephen Lang, Fede Alvarez
Z recenze Františka Fuky: "Tři mladí lupiči jsou ucházející, ale naprosto libový je Stephen Lang (např. zlý plukovník z Avataru), kterému pomalu táhne na 70 let, ale nechtěl bych si ho znepřátelit. Nejen, že má svaly a rychlé reflexy, ale jeho slepý kukuč je extrémně zlověstný. To všechno vede k zajímavému paradoxu, kdy je divák poněkud na pochybách, komu vlastně má ve filmu fandit. Hlavním hrdinům, kteří jsou zloději? Nebo jejich "oběti", ze které jde mnohem větší strach, než z protagonistů?" Všechny recenze si přečtete zde. Prozatím 73 procent.
Dan Pánek, Filip Tomsa, Lenka Zahradnická
Do kin dále míří dvě tuzemské novinky. Taxi 121 (2016) debutujícího Daniela Pánka se volně inspirovalo záhadným vrahem, který v České republice strašil celou řadu nočních taxikářů. Dle recenzentů jde o solidní nadprůměr, který se nebojí experimentovat, ale též kopírovat zavedená klišé.
ZOO
Mysteriózní komedie ZOO (2016) je studentským filmem Terezy Kovářové, která 60 minutový snímek natáčela ve vlaku jedoucím do ZOO za přítomnosti dosti svérázných pasažérů. V popisu filmu stojí: "Kdekoli jinde by nedostali možnost na sebe narazit. Není těžké protnout osudy, stačí vstoupit do kupé. Málokdy se poštěstí najít nějaké prázdné. Tak kdo sedí naproti? Možná je chytrák hlupákem, okradený zlodějem, svůdce sveden a oběť vrahem. A možná je chytrák obětí, zloděj sveden, hlupák vrahem a okradený svůdcem. A kdo z nich jsi ty? Nikdy nevíš, kdo přistoupil." Snad se po zhlédnutí diváci nezaleknou cestovat. I když, nikdy nevíte... Snímek je zatím bez recenzí. Upoutávku si pustíte zde.
Alice Cooper
Alice Cooper
Na své si přijdou též fanoušci dokumentárních snímků a hudby. Alice Cooper (2014) přibližuje zrod rockového pána převleků, temnot a výstředních show. Věděli jste, že americký kandidát na prezidenta je synem faráře? Tak teď už to víte. A ve filmu se toho dozvíte mnohem, mnohem víc. Těšit se samozřemě můžete na celou řadu raritních archivních záběrů. Rock´n´roll!
Psí srdce
Psí srdce | 72nd Venice International Film Festival
Experimentální muzikantka Laurie Anderson natočila pro změnu dokument o svém slepém psovi. Jmenuje se Psí srdce (2015) a spíš než dokonale vysoustružené dílo připomíná esej o vztahu člověka a psa, o bolesti ze ztráty a o duchovním životě. Ale nejen to. Newyorčanka ve snímku zaznamenává proměnu velkoměsta a moderního světa. Mihne se tu její manžel Lou Reed. Niterné dílo, kteří ocení fanoušci Anderson a experimentálních hříček s obrazem, zvukem a hlasem. Recenze si přečtete zde.
Casablanca
Casablanca | Pannonia Entertainment CZ
Distribuční společnost Pannonia Entertainment zásobuje vybraná kina další klasikou. Tentokrát došlo na oscarovou Casablancu (1942) s Ingrid Bergman a Humphrey Bogartem. Osudové setkání na území Maroka během druhé světové války přináší nadčasovou romantiku plnou legendárních dialogů, hereckých výkonů a antinacismu. Na obnovenou premiéru jednoho z nejcitovanějších snímků kinematografie můžete vyrazit zdarma spolu s Kinoboxem do pražského kina Premiere Cinemas. Účast na projekci, která proběhne v úterý 6. září od 19:00, si zajistíte zde.
Seznam všech zářijových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.