Retro recenze: Jason Bourne - další nabušená jízda "agenta bez minulosti"?

Retro recenze: Jason Bourne - další nabušená jízda "agenta bez minulosti"?
Matt Damon
Režíroval opět Paul Greengrass, dělá, co může, ale nejsem si jist, jestli to (po třech, respektive čtyřech dílech) ještě může stačit.
Akce je uvěřitelná (většinou hrozně těkavá a rozklepaná, bez efektních zpomalených záběrů) a napínavé scény většinou působí napínavě, ať už chápeme, kdo v nich koho hackuje a jak, nebo nikoliv (spíš nikoliv).
Hlavními protagonisty jsou kromě Jasona ještě pohledná CIA hackerka (Alicia Vikanderová), elitní suberzabijaák (Vincent Cassel) a prohnilý šéf CIA (Tommy Lee Jones). Pak se ve filmu vyskytuje ještě něco jako Mark Zuckerberg (ale je Ind, jako kdyby byl z Googlu), který ve spolupráci s CIA chce spustit špionážní sociální megasíť. Důvod jeho přítomnosti ve filmu mi nebyl úplně jasný (jeho podzápletka jde úplně mimo všechno ostatní), ale slouží ke cti Greengrasse, že dvouhodinový film působí tak nabušeně, že ani příliš nevadí, když se v ději trochu ztrácíme.

Trailer:

Jason Bourne
Akorát, prosím vás, páni hollywoodští filmaři... Opravdu je ještě v roce 2016, ve světě nejšpičkovější špionáže, ve filmu, ve kterém je zmiňován Snowden, nutné, aby si někdo osobně jezdil pro flash disk přes půl světa???
Tento Bourne je přibližně stejně dobrý, jako trojka, ale dávám mu o 10 procent méně, protože je to opravdu skoro to samé. Za pár měsíců si už určitě nebudu pamatovat, která efektní honička byla ve kterém Bourneově filmu.
Hodnocení: 70%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE
P.S: Film má dost chyb v českých titulcích. Především když se používá nějaký technický nebo špionážní slang, v českém překladu jsou často úplně jiné věci, než v originálu, což ještě více zamlžuje už tak komplikovanou zápletku.