29. týden-kinopremiéry: Bůh žehná Ozzymu, Julietě, rodičům, dětem a roku 1720

29. týden-kinopremiéry: Bůh žehná Ozzymu, Julietě, rodičům, dětem a roku 1720
Julieta | Bioscop
Adriana Ugarte
Julieta | Bioscop
66 letý herec, producent, scenárista a režisér Pedro Almodóvar se vrací k silným dramatům, kde hrají důležité role ženy. Novinka Julieta (2016) vypráví o matce (Adriana Ugarte, Emma Suárez) a dceři (Inma Cuesta), zatajované pravdě a (ne)schopnosti zpříma se jí postavit.
Režisér se ve flashbacích vrací ze současnosti do minulosti, k čemuž využívá dvou výrazných hereckých představitelek v roli matky Juliety. Ústřední postava filmu reflektuje mateřskou úlohu, naivitu, strach a osamělost. Almodóvar má pevnou půdu pod nohama; nejedná se u něj o nové téma. Dle recenzentů nicméně jeho kouzlo poněkud vyprchalo. Prozatím snímku dávají 70 procent.
Jan Hřebejk, Zuzana Mauréry, Petr Jarchovský
Něco podobného se tvrdí i o Janu Hřebejkovi, jehož Učitelka (2016) rovněž míří do českých kin. Drama z 80. let minulého století je situováno na Slovensko a vypráví o soudružce učitelce, která nenápadně manipuluje skrze své žáky jejich rodiče. Snímek byl původně určen pro slovenskou televizi, ale nakonec se dostal do hlavní soutěže karlovarského filmového festivalu a hlavní představitelce vynesl glóbus za herecký výkon. Recenze si přečtete zde. Prozatím 70 procent.
Teresa Palmer
Zhasni a zemřeš
James Wan se toho nebojí. Filmy píše, režíruje a produkuje. Což je případ hororu Zhasni a zemřeš (2016). Wanův podpis jednoznačně táhne. Otázkou zůstává, jestli je to vždy zárukou kvality. Zmiňovaný film se zabývá jednoduchým nápadem - když hrdinka (Teresa Palmer) v bytě zhasne, zjeví se jí ohyzdný duch, který dokáže rozpoutat peklo. A aby toho nebylo málo, duch se zjevuje též hrdinčině mladšímu bratrovi. Takže to bude se vším všudy náležitě infarktová záležitost.
Zhasni a zemřeš
Z recenze Františka Fuky: "David F. Sandberg, režisér několika roztomilých kratičkých hororů  tímto filmem celovečerně debutuje a strašení má v malíčku. Většina temných lekacích scén funguje přesně tak, jak má, a nezřetelný obrys spolu se škrábáním nehtů vzbuzuje větší hrůzu, než nějaká CGI HD 3D namaskovaná příšera. Samotné strašící scény by se asi lépe natočit nedaly. Bohužel, to, co výborně fungovalo v párminutovém filmečku, funguje o dost hůř v celovečerním filmu (i když má necelých 90 minut)." Všechny recenze si přečtete zde. Prozatím 63 procent.
Martin Buch, Jakob Oftebro
Satisfakce 1720
Dále do českých kin míří koprodukční komediální drama Satisfakce 1720 (2016), v níž se dánští šlechtici pasují do role rock´n´rollových hvězd se vším všudy. Líbila se vám Marie Antoinette (2006)? Potom by mohla být "satisfakce" tipem pro vás.
Jack Osbourne, Ozzy Osbourne
Bůh ti žehnej, Ozzy Osbourne
Na závěr něco pro fanoušky Black Sabbath a jejich frontmana, který jí netopýry. Legendární skupina se s českými příznivci (prý definitivně) rozloučila před třemi týdny. A do kin nyní míří již pět let starý dokument Bůh ti žehnej, Ozzy Osbourne. Ozzy v něm jezdí na rotopedu, drží zákulisní rituály, představuje členy svérázné rodiny, díky níž stále žije. Pro fanoušky must see záležitost. V pondělí si povíme, jak se to projevilo na tržbách a návštěvnosti českých kin.
Bůh ti žehnej, Ozzy Osbourne
Seznam všech červencových premiér najdete ZDE.
Seznam všech filmů v kinech podle % hodnocení uživatelů Kinobox.cz najdete ZDE.