Téma: Batman v Superman - Kinoverze vs. Ultimate Edition

Téma: Batman v Superman - Kinoverze vs. Ultimate Edition
Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti | Warner Bros.
Protože počítám, že tenhle článek bude zajímat hlavně ty, co viděli kinoverzi, nebudu se vyvarovat spoilerů. Pokud jste čekali na Ultimate Edition a schválně návštěvu kina vynechali, přeskočte až na poslední odstavec, kde najdete obecné zhodnocení, zda je prodloužená verze lepší nebo horší.
A teď už k samotnému porovnávání. Předně si připomeneme problémy kinoverze (které jsou o to patrnější, pokud jste film viděli několikrát).
Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti
- nepříliš dobře vykreslená motivace postav (kladných i záporných)
- nelogický úvod, kdy jede Bruce Wayne dramaticky ke své budově, kde stejně jako člověk z masa a kostí nic nezmůže, přičemž jeho zaměstnanci jsou natolik poslušní a oddaní svému šéfovi, že čekají na to, až jim dovolí odejít z práce, přestože v okolí vybuchuje jedna budova za druhou
- Lois Laneová je ve finální bitvě skoro za vědmu (s oblibou odpovídá na otázky, které neslyšela a jedná na základě informací, které jí nikdo nedal)
Pak jsou tu různé drobnosti (řešením velkolepého konfliktu je stejné jméno matek, Batman se před záchranou misí bleskurychle převlékne, Luthor je de facto autorem oficiálních znaků řady superhrdinů, neboť je má uložené právě pod specifickými symboly v počítači), ale to jsou už výtky spíše osobnější rázu a vyloženě bych je proti tvůrcům nepoužíval (ať jsou jakkoli úsměvné).
Jak moc zmínené body řeší Ulitmate Edition? V minimálně míře. Nepatrnější změny jsou v motivacích jednotlivých postav. Batman je sice pořád za blbce (nechá se Luthorem opravdu lehce oklamat a prodloužená verze na tom nic nemění), Superman se však jako civil Clark Kent vydává po stopách Batmanových činů, což lépe prokresuje jeho osobní důvod k boji. Dokonce se jsme i svědky toho, co se stane těm, které Batman "ocejchuje". Taktéž Lois se více věnuje vyšetřování (chce očistit Supermana), takže má její postava v příběhu větší smysl. Bohužel, ve finální megabitvě není změna žádná, tudíž pořád Lois reaguje extrémně nelogicky (v kontextu s tím, co ne/ví).
Vůbec je celá linka okolo podezření, že Superman zabil civilisty v poušti, lépe pojatá a v jednu chvíli dokonce dostane dost zásadní nový rozměr. Luthor mnohem více tahá za nitky a celý plán je podstatně propracovanější.
Jesse Eisenberg
Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti
V akci se nový sestřih příliš neprojevuje a až na drobné momenty není ani moc jasné, proč si Ultimate Edition vysloužil eRkový rating. Nikdo samozřejmě neočekával potoky krve a fuckování, výsledek má přesto do eRka (minimálně v rámci divácké zkušenosti) daleko. Dále nechybí několik extra scén, které dokreslují celkové prostředí nebo situaci v Gothamu (například policisté koukající na zápas v autě). Zásadní nejsou, ale potěší.
A znovu jsem si potvrdil, že zdaleka nejsilnějšími elementy jsou nástup Wonder Woman do akce (to je tak trochu paradox, vzhledem k hlavní zápletce filmu), Ben Affleck v roli Batmana a Jeremy Irons jako Alfred.
Resumé? Ultimate Edition rozhodně lépe drží pohromadě a nabízí o něco ucelenější zážitek. Pořád je tu ale dost mezer, které ani o půl hodiny delší verze neřeší. Zkrátka a dobře, jakkoli je mi to líto, pro Zacka Snydera šlo o příliš velké sousto. Na body bych to viděl o cca 20% nahoru oproti kinoverzu. Fanoušci tak zřejmě budou v extázi. U mě dostává Ultimate Edition 60%.