Nejlépe hodnocené Pixarovky. Kterou z nich režíroval i český tvůrce?

Nejlépe hodnocené Pixarovky. Kterou z nich režíroval i český tvůrce?
Coco | Walt Disney Studios
Vybrali jsme pro vás TOP 15 snímků z dílny studia, zatím logicky bez novinky Coco , v níž se hlavní hrdina souhrou neuvěřitelných okolností ocitne v překrásné a barevné Říši mrtvých, aby se vypravil na strhující cestu, která odhalí skutečný příběh jeho rodiny.
Coco
Coco
Kritériem bylo tentokrát hodnocení na serveru imdb.com, abychom se podívali i na jiné žebříčky, než má kinobox.cz. Při rovnosti procent jsme přihlédli k počtu uživatelů, kteří snímek oznámkovali. A jaké je tedy pořadí?

15. Auta (71%)
14. Rebelka (72%)
13. Život brouka (72%)
12. Universita pro příšerky (74%)
11. Hledá se Dory (74%)

A jaká je tedy první desítka?

10. Toy Story 2 (79%)

Toy Story 2: Příběh hraček
Toy Story 2: Příběh hraček | 1999 WALT DISNEY Pictures
Toy Story 2 je pokračováním kompletně počítačem animovaného trháku z roku 1996, který začal psát novou kapitolu dějin animovaného filmu. Snímek vznikl v roce 1999 a obdržel jednu nominaci na Oscara a Zlatý Glóbus za Nejlepší film v kategorii komedie/muzikál. 


9. Ratatouille (80%)

Ratatouille
Ratatouille | Walt Disney Studios
Krysák Remy a kuchařská podržtaška Linguini jsou sympatickými hrdiny tohoto kulinářského animáku pro celou rodinu. Nevíte nic o gastronomii, Paříži a hlodavcích? Nevadí. Mágové z Pixaru se postarali o nejmenší detail. Snímek byl oceněn Oscarem a k zajímavostem patří, že spolurežisérem byl Čech Jan Pinkava, držitel Oscara za kraťas Geriho hra (1997).
 

8. Úžasňákovi (80%)

Úžasňákovi
Úžasňákovi | Walt Disney Studios
Tenhle kousek o rodince superhrdinů dosáhl hned na 2 sošky slavného plešouna! A opět u toho byl režisér Brad Bird. Autor měl předchozí zkušenosti ze studia Warner Bros. a Pixar mohl za jeho angažmá jen děkovat. Úžasňákovi, jejichž rozpočet činil velkolepých 92 miliónů dolarů, utržili jen za první víkend v USA přes 70 miliónů. A pak, že nejde akce a animace dohromady.
 

7. Příšerky s.r.o. (81%)

Příšerky s.r.o.
Příšerky s.r.o. | Walt Disney Studios
A teď se budete bát. A bavit. James P. Sullivan a Mike Wazowski operují ve strašidelné továrně, kam se nedopatřením dostane holčička Boo. Uteče, nebo si ke svérázným bubákům najde cestu? Tentokrát to skončilo "jen" u Oscara za nejlepší píseň. Animátoři si opět pořádně mákli - Sullivanovi museli vytvořit hned 2.320.413 umělých chlupů.
 

6. Hledá se Nemo (81%)

top-10-nejlepe-hodnocene-pixarovky
13 let uplynulo od premiéry téhle podmořské klasiky, která nestárne. Andrew Stanton dostal za režii "Nema" Oscara. Proužkovaná rybička se vydala na nesmrtelnou pouť do dětských duší. A obchoďáků. Ve své době film utržil přes 340 miliónů dolarů, čímž sesadil z pomyslného animovaného trůnu Lvího krále (1994).
 

5. V hlavě (83%)

V hlavě
V hlavě | Pixar/Disney
Pixar nikdy nenabízel čistou zábavu bez nápadů a osvěty. Jedním z nejlepších příkladů je předloňský snímek, který pojednává o emocích jedenáctileté dívky. Radost, Strach, Vztek, Nechuť a Smutek v hlavních rolích. A zasloužený Oscar.
 

4. Toy Story 3: Příběh hraček (83%)

Toy Story 3: Příběh hraček
Toy Story 3: Příběh hraček | če
Třetí díl "Příběhu hraček" na pátém místě žebříčku. Buzz, Woody a další hrdinové trpí nejistotou, protože jejich Andy odrostl a chystá se na vejšku. Možná by bylo lepší, kdyby zůstali kdesi v koutě. Naneštěstí se ale dostanou do rukou malých batolat. Mezi nejvydařenější moment snímku patří milostné setkání Barbie a Kena. Dva Oscaři pro tvůrce.
 

3. Toy Story: Příběh hraček (83%)

Toy Story: Příběh hraček
Toy Story: Příběh hraček | Disney
Celých 22 let uplynulo od 3D revoluce na poli filmu. Toy Story byl první celovečerní animovaný snímek, který vznikl kompletně na počítačích. Zajímavostí je, že notoricky známá lampička ve znaku studia Pixar by se nikdy nerozsvítila, kdyby George Lucas neměl finanční krizi a nemusel prodat svůj podnik na zvláštní efekty Graphics Group. Režisér John Lasseter si za "Příběh hraček" odnesl výjimečné oscarové ocenění.
 

2. Vzhůru do oblak (83%)

Vzhůru do oblak
| Pixar Animation Studios
Tenhle animák, kde vystupuje nadšený skaut, nerudný dědula a pes s mluvícím reproduktorem, zaujal nejednoho dospělého. Poselství filmu je geniálně prosté - plnit si sny lze v každém věku. Tak nafukujte balónky, sněte o vzdálených krajinách a bavte se napříč generacemi. Uvidíte, že to bude stát za to. Tvůrcům filmu to vyneslo dva Oscary.
 

1. VALL-I (84%)

VALL-I
VALL-I | Walt Disney Studios
Pixar umí dojmout a chytnout za srdce i uprostřed postapokalyptické skládky na planetě Zemi v roce 2700. Pracant VALL-I, šváb Hal a létající robotka Eve se postarali o jeden z nejoriginálnějších romantických zážitků v historii kinematografie. V první půlhodině nepadne jediné slovo. Snímek splácí designem robotky Eve svůj dluh legendární společnosti s nakousnutým jablkem ve znaku. Steve Jobs totiž koupil roku 1986 firmu George Lucase Graphics Group a přejmenoval ji na Pixar.
A jaké jsou Nejlepší animované filmy podle kinobox.cz? Nebo se podívejte na nejlepší animáky za posledních 10 let:


Kritici versus diváci aneb Nejlepší animované filmy za posledních 10 let