„Tihle hoši ukázali, že máme trošku jiné kvality než Švejk,“ říká producent filmu o legionářích

„Tihle hoši ukázali, že máme trošku jiné kvality než Švejk,“ říká producent filmu o legionářích
Z televizního dokumentu ANABÁZE-Sibiří ve stopách legionářů. | Česká televize
Odhadovaný rozpočet díla je 100 miliónů korun a dnes jeho tvůrci - režisér Petr Nikolaev a producent Jiří Pruša - představili dokumentární putování Anabáze (2016), v němž jdou po stopách československých legionářů. 13. června jej bude vysílat Česká televize a při té příležitosti jsme vyzpovídali producenta chystaného velkofilmu s pracovním názvem Legionáři - Sibiřská anabáze, Jiřího Prušu.
Jak to vypadá se zafinancováním 100 miliónového velkofilmu?
Máme hodně příslibů. Dostali jsme dva kinematografické granty. Myšlenka filmu má oficiální uznání. Máme přislíbené peníze od ministerstva obrany, spolupráci s Českou televizí. Pokud to chcete udělat působivým způsobem, dostanete se na částku 100 miliónů korun. V současnosti hledáme zahraniční koproducenty.
Kde by se natáčelo?
Zatím myslíme na Polsko, pobaltské republiky, něco v Rakousku, České republice. Problém v Rusku je jednak ta vzdálenost a jednak byrokracie. My jsme to zažili sami, a to jsme tam jeli jen ve dvou lidech. Okamžitě nás tam například zatkli na nádraží. Tam nemáte žádné jistoty.
Už máte herecké představitele?
Takhle daleko ještě opravdu nejsme. My máme hotový scénář a i na jeho základě se snažíme doladit finance.
Anabáze
Z televizního dokumentu ANABÁZE-Sibiří ve stopách legionářů. | Česká televize
Zfilmovat příběh legionářů je obrovské téma. Jak k tomu budete přistupovat?
Celý příběh trval šest let, legionáři ujeli 10 tisíc kilometrů – dát to do dvouhodinového filmu není jednoduché. Chceme hodně ukázat mezinárodní rozměr, protože českoslovenští legionáři vlastně zkrátili 1. světovou válku. O legionářích mluvil americký prezident, britský premiér, francouzský prezident. Ti všichni je ohromným způsobem vyzdvihovali. No a pak, jak ta historie běžela – Němci, Rusové – tak to prostě všechno zmizelo. Chceme podpořit národní hrdost a  tím pádem ukázat, že tady nejsme jen Švejkové.
Takže Jaroslava Haška, který byl také legionářem, ve filmu mít nebudete.
Rozhodně ne. Každý máme různé názory. Specielně poté, co jsem to viděl v Rusku, kde ho berou jako svého, tak to není podle mého názoru postava, kterou bychom měli propagovat. Můj názor je, že Švejk je vlastně takovej jed do národního sebevědomí, protože si pak říkáme, jací jsme Švejkové. Ale tihle hoši-legionáři ukázali, že máme trošku jiné kvality.
Jiří Pruša, Petr Nikolaev
Jiří Pruša a Petr Nikolaev u jezera Bajkal. | Česká televize