Švejk Josef poslušně hlásí, že má finanční podporu fondu, režiséra Slámu a herce Lišku

Švejk Josef poslušně hlásí, že má finanční podporu fondu, režiséra Slámu a herce Lišku
Bude Liška dobrým Švejkem? | SPI International Czech republic s.r.o.
Té rada přidělila 15 miliónů korun, přičemž se několik jejích členů od rozhodnutí distancovalo. Švejk dostane o 2 milióny více a spíš než výška dotace se řeší, jestli novou adaptaci slavného protiválečného románu vůbec potřebujeme. Proč ne? Protiválečné téma je potřeba připomínat v každé době. A porovnávat Slámův chystaný film s díly, v nichž si zahrál legendární Rudolf Hrušínský? To mi přijde liché. Filmy s Hrušínským vznikly v éře tuhé normalizace a měly hlavně pobavit. Sláma bude Haškův román (kdo z kritiků jej vlastně četl?!) interpretovat dle svého klíče. Jak psala Mirka Spáčilová v článku na iDnes.cz, Slámův Švejk v podání Pavla Lišky nebude "žádný dobromyslný blb, nýbrž hrdina dokazující, že i malý člověk může být rebelantem, když používá mozek a humor."
Pavel Liška (I)
Bude Liška dobrým Švejkem? | SPI International Czech republic s.r.o.
Už slyším ty posměšky na adresu Pavla Lišky, který se mezi veřejností nesmazatelně zapsal jako "ten" idiot z filmu Saši Gedeona. Já naopak Slámovi držím palce. Určitě je to největší autorská výzva jeho kariéry. Projekt údajně probíral s Milošem Formanem, s nímž pracoval na knize-rozhovoru "Povolání režisér". A koho by měl Sláma do hlavní role obsadit, než herce, s kterým dlouhodobě spolupracuje? Liška má Českého lva za roli ve Slámově dramatu Štěstí. Za mě rozhodně méně ztracená finanční podpora než ta, co šla Lídě Baarové.
Při té příležitosti bych zmínil "drobný" střet zájmů, který v radě zaznamenal Jan Svěrák. Její čerstvý člen byl totiž zároveň žadatelem o dotaci. A jeho projektu Po strništi bos bylo přiděleno 7 miliónů korun. Téměř všechny debaty ohledně přidělených peněz se ale točí kolem Švejka...
svejk-josef-poslusne-hlasi-ze-ma-financni-podporu-fondu-rezisera-slamu-a-herce-lisku
Na Švejka si dělá zálusk i Matěj Ruppert a Česká televize v seriálové verzi. Co se to děje? (Obrázek z klipu Monkey Business).
Podpořené projekty, přehled:
Biograf Jan Svěrák s.r.o. - Po strništi bos ... 7 000 000,-Kč
LUMINAR Film s.r.o. - Krajina ve stínu ... 10 000 000,-Kč
INFINITY PRAGUE Ltd, a.s. - Švejk ... 17 000 000,-Kč
Fog´n´Desire Films s.r.o. - Zahradnictví/Dezertér ... 6 000 000,-Kč
Evolution Films s.r.o. - Kvarteto ... 5 000 000,-Kč
Silver Screen s.r.o. - Nabarvené ptáče ... 15 000 000,-Kč
Všechny projekty jsou podpořeny jako dotace s podílem na zisku. Rada nepodpořila dalších 19 žádostí.