Startuje 56. ročník Zlín Film Festivalu. Zahájí ho restaurovaný Baron Prášil

Startuje 56. ročník Zlín Film Festivalu. Zahájí ho restaurovaný Baron Prášil
Festival zahájí digitálně restaurovaná verze dobrodružného snímku Karla Zemana Baron Prášil (1961). (foto: Muzeum Karla Zemana a UPP)
Jako zahajovací film byl vybrán dobrodružný fantasy snímek proslulého Karla Zemana Baron Prášil (1961), který dnes v 19:30 bude v restaurované verzi promítat hned 6 sálů zlínského multikina Golden Apple Cinema. O specifickém projektu se více dozvíte zde.
startuje-56-rocnik-zlin-film-festivalu
foto: www.zlinfest.cz
Snahou organizátorů festivalu je přilákat do kin minimálně stejný počet diváků jako v loňském roce. „Divácký zájem podporujeme především kvalitním filmovým programem, vylepšujeme doprovodný i industry program. Zvolili jsme cestu přes aktivní program pro děti i celé rodiny,“ uvádí prezident Zlín Film Festivalu Čestmír Vančura. „Festival vnímáme v širším kontextu, filmy jako zábava, prostředek pochopení souvislostí, kvality našeho dědictví. V dnešní době informačního tsunami to považujeme za potřebné.“
startuje-56-rocnik-zlin-film-festivalu-5
Z loňského ročníku. (foto: www.zlinfest.cz)
Dramaturgové připravili pro diváky 14 světových, 43 mezinárodních a 135 českých premiér filmů. „Celkově tedy naši diváci budou mít možnost zhlédnout 192 snímků promítaných vůbec poprvé v České republice,“ uvádí umělecká ředitelka Markéta Pášmová. Do Zlína se během festivalu chystá 93 oficiálních filmových delegací, které představí své filmy. „Z významných hostů festivalu přivítáme například Aňu Geislerovou, Jaroslava Plesla, Petra Čtvrtníčka, Vilmu Cibulkovou nebo letos jubilující Jiřinu Bohdalovou,“ říká Markéta Pášmová. Z režisérů opět přijede svěží devadesátník Vojtěch Jasný, Karel Smyczek a Václav Vorlíček.
Za pozornost stojí i zajímaví hosté ze sekce Young Stars, která je věnovaná vycházejícím hereckým hvězdám. Kromě Vladimíra Polívky nebo britského herce Jacksona Bewse zavítá do Zlína třeba izraelsko-arabský herec narozený v Tel Avivu Tawfeek Barhom, mladá herečka Daphné Patakia a Kacey Mottet Klein, který se na festivalu představí v roli mladistvého otce v jednom ze soutěžních snímků. Ty budou i letos posuzovat odborníci a dětští porotci z různých zemí světa. Českou republiku reprezentují například Ivo Mathé, Jiří Barta, Tereza Spáčilová a Vojtěch Frič. Dětské poroty jsou mezinárodní, tvoří je představitelé z Německa, Francie, Polska, Norska, Rakouska, Slovenska a České republiky.
Zlín Film Festival je nejstarší filmovou přehlídkou svého druhu na světě. V roce 2015 jej navštívilo přes 100 tisíc diváků. Jeho 56. ročník probíhá od 27. května do 3. června. Kromě oslav 80. výročí ateliérů pořady k Poctě velikánů nabídne festival návštěvníkům a filmovým fanouškům i další velká témata. Kvůli fokusu na kinematografii Francie se ponese ve francouzském stylu a bude se i letos věnovat nejenom filmům, ale i dalším aktivitám dětí a jejich rodin.
startuje-56-rocnik-zlin-film-festivalu-zahaji-ho-restaurovany-baron-prasil
Z loňského ročníku. (foto: www.zlinfest.cz)