Karlovy Vary 2016: Město zažije atentát na Heydricha. Festival zahájí světová premiéra filmu Anthropoid s Dornanem a Murphym

Karlovy Vary 2016: Město zažije atentát na Heydricha. Festival zahájí světová premiéra filmu Anthropoid s Dornanem a Murphym
Z filmu Anthropoid. | facebooková stránka filmu
„Vzhledem k tomu, že snímek umělecky zpracovává jednu ze zásadních událostí československé historie, atentát na říšského protektora Heydricha, rozhodli jsme se spolu s producenty filmu oznámit premiéru Anthropoidu v Karlových Varech symbolicky právě v době, kdy si připomínáme výročí této události,“ říká prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška.
Detlef Bothe
Z filmu Anthropoid. | facebooková stránka filmu
Film Anthropoid se bude promítat nejen v rámci slavnostního zahájení ve Velkém sále hotelu Thermal, ale rovněž ve dvou dalších souběžně uváděných představeních určených veřejnosti.
Nový koprodukční snímek Anthropoid se natáčel od července do září 2015 v České republice. Tento velký mezinárodní projekt byl slavnostně představen právě na loňském ročníku karlovarského festivalu.
Aňa Geislerová, Jamie Dornan
Aňa Geislerová a Jamie Dornan na tiskovce k filmu Anthropoid. | Film Servis Festival Karlovy Vary
Režisér Sean Ellis obsadil do hlavních rolí parašutistů Kubiše a Gabčíka herceJamieho DornanaaCilliana Murphyho. Jednu z hlavních ženských rolí, Gabčíkovu partnerku hraje česká herečka Aňa Geislerová. Partnerkou postavy Kubiše Jamieho Dormana jeCharlotte Le Bon,známá z filmů Láska na kari (2014) nebo Muž na laně (2015). V roli spolupracovníka výsadkářů Jana Zelenky-Hajského uvidíme britského herce Tobyho Jonese, známéhoze série Hunger Games (The Hunger Games). Z dalších českých herců si ve filmu zahrála například Alena Mihulová.
Snímek Seana Ellise vznikl podle skutečných historických událostí. Operace Anthropoid se stala iniciačním momentem pro mnoho odbojových aktivit ve 2. světové válce a pomohla - bez ohledu na tragické následky - posílit pocit národního sebevědomí, vlastenectví i osobní statečnosti jednotlivců.
Sean Ellis
Sean Ellis
Téma atentátu, stejně jako události, které mu předcházely či následky, které přinesl, se staly námětem řady domácích filmových nebo televizních snímků.  Režisér Sean Ellis se s příběhem seznámil před několika lety a byl fascinován emotivním hrdinským činem českých parašutistů i jeho tragickým vyvrcholením.